Skip to main content

Nyhetsarkiv

Ny våg av bluffakturor mot svenska företag

Företaget Bolagupplysingen har nu i flera omgångar skickat ut blanketter för att locka företag att fylla i adressuppgifter. Blanketter som liknar deklarationsblanketten väldigt mycket. Pass upp för detta, efterverkningarna kan bli obehagliga.

Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer skrev om denna estniska fejkmyndighet i en debattartikel i DN förra veckan. Företaget har funnits på Svensk Handels varningslista i tre år och har under den tiden fått lika många anmälningar som alla andra företag på listan tillsammans. Ändå har det aldrig gått att fälla eftersom det finns en finstilt text som man ”borde ha sett”.

Blanketten som ny fått en ny vår har alltså slående likheter med vår egen deklarationsblankett och företagets logotyp liknar Försäkringskassans. Myndighetskänslan infinner sig alltså direkt.

Men om man fyller i och skickar in så har man, som ett brev på posten, snart en faktura på 4 795 kronor eftersom man skrivit på ett avtal för en tjänst. Dessvärre gäller avtalet två år, så den totala kostnaden blir 9 590 kronor.

Råkar man ut för detta och får en faktura, ska man direkt bestrida den i ett mejl eller fax. Man ska absolut inte skriva under något och man ska spara kopia på det man skickat. Detta gäller även om det kommer påminnelser och inkassokrav. Bestrid, bestrid, bestrid. Var inte rädd för inkassokravet. Så länge man bestrider så kan inget sådant sättas i verket.

DN uppger att man har sökt ansvariga på Bolagsupplysningen som inte vill kommentera i detalj.

"Vi svarar dessvärre inte på journalisters frågor då de har en förmåga att vinkla de svar vi ger. Men tror ni finner svar på de flesta av era frågor om ni läser igenom beställningsunderlagen/avtalen", skriver bolaget, som är baserat i Estland, i ett mejl.