Skip to main content

Nyhetsarkiv

Snart koras landets skickligaste bagare

För att åtnjuta den ärofyllda titeln Årets Bagare, tillika Svensk Mästare för professionella bagare, krävs att finalisterna utnyttjar sin kunskap och erfarenhet av hantverket till att skapa bröd och bullar med utsökt smak och i innovativa former. De fyra bagare som kvalificerat sig för finalen kan fokusera på att utveckla och finslipa recept och utformning av matbröd, baguetter, croissanter och bullar. Finalen av Årets Bagare avgörs i uppbyggda bagerier i köpcentret Nordstan i Göteborg 29–30 mars. Tävlingen arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Under två, väldoftande, men också fullspäckade dagar kommer finalisterna i Årets Bagare 2017 att skapa och visa upp hundratals enastående bakverk där deras kreativitet, hantverksskicklighet, nya former, idéer samt teknik sätts på prov. Varje enskilt bakverk behöver vara perfekt när det kommer till smak, vikt och utseende. En metodjury granskar hur finalisterna arbetar och en smakjury bedömer utseende och smak på samtliga bakverk. Bakverken betygsätts utifrån smak, färg, form och kreativitet.

Årets final avgörs enligt internationellt snitt genom att varje finalist under sex timmar skapar smakfulla och inspirerande bakverk inom sju kategorier. Bagarna har, dagen före tävlingen, även en timme på sig för förberedelser, så kallat uppvägning. De sju delmomenten är: baguetter, kuvertbröd, croissanter, pain au chocolat, vetebullar, matbröd samt ett bröd bakat av en hemlig råvarukorg som finalisterna får tilldelad genom lottning.

– Finalisterna i Årets Bagare ligger i framkant och driver hela branschen framåt. Vi vet att svenska bagare håller världsklass och i finalen av Årets Bagare får finalisterna chansen att inför publik visa upp hur otroligt skickliga och kreativa de är, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Den mycket välmeriterade juryn leds av bagarmästare Johan Sörberg. En metodjury som består av Anna Björlin och Robin Edberg bedömer utförandet av hantverket och de tekniker de tävlande bagarna utnyttjar för att skapa sina mästerverk. Parallellt bedömer en smakjury smak, färg och form på de färdiga bakverken. Smakjuryn består av Kim Lund (Årets Bagare 2016 och dubbel Nordisk Mästare med Svenska Bagarlandslaget), Bedros Kabranian (dubbel Nordisk Mästare med Svenska Bagarlandslaget) och Mattias Wallmark (4:a i VM med Svenska Bagarlandslaget och 5:a i individuella VM).

Här är finalisterna i Årets Bagare 2017

- Sarah Lindberg är från Västerhaninge och arbetar som bagare på Bread and Table i Stockholm.
- Ått Padtum Söderström är från Stockholm och arbetar som bagare och konditor på Vår gård på Saltsjöbaden. Ått har tidigare tävlat i bland annat SM Unga Bagare och Dessärtmästarna.
- Anders Svensson är från Helsingborg och arbetar som produkt- och kvalitetsansvarig på Werners Backhaus Café i Trelleborg.
- Fredrik Eiserman är från Jönköping och arbetar som bagare på Valhallabageriet i Stockholm och har studerat på Kristianstads yrkeshögskola.

Om Årets Bagare
Årets Bagare är de Svenska Mästerskapen för professionella bagare och anordnas för fjärde året i rad av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Huvudsponsorer är KåKå, Nord Mills och Sveba-Dahlen. Finalen äger rum under SM-veckan i Göteborg den 28–30 mars. SM-veckan inkluderar även Skolmästerskapen och SM Unga Bagare. Hela SM-veckan är öppen att besöka för allmänheten. Finalen av Årets Bagare och prisutdelningarna för samtliga tre tävlingar sker i köpcentret Nordstan i Göteborg.
Mer information finns på www.aretsbagare.se