Skip to main content

Nyhetsarkiv

”Collectibles” hos både små och stora i Nürnberg

En stor mässa brukar oftast visa upp en eller flera stora trender. Förra året var det Star Wars som stack ut och i år trodde vi kanske att Cars3 skulle dominera på Spielwarenmesse.
- Visst fanns det Cars, men den stora trenden får nog ändå tillskrivas de små sakerna. ”Collectibles”, det vill säga små samlarleksaker som skapar trafik till butikerna, sågs både hos mindre tillverkare och de stora drakarna, säger Lena Hedö på svenska Lek & Babybranshen.

Trenden som sådan bekräftades på Toy Fair i New York några veckor senare. Där märktes den av redan 2015 men nu sa TIA:s trendspanare att det var årets största trend. Totalt sammanfattar man där fem trender, varav Collectibles är den största. Det var för övrigt märkbart även i Sverige förra året och kommer att bli ännu tydligare i år.

Annars hade Spielwarenmesse, 1–6 februari, fler besökare och större internationell närvaro jämfört med året innan. Man säger själva att man stärkt sin ställning som världens ledande mässa för leksaksindustrin.

Där fanns 2871 utställare från 63 länder och 73 000 besökare från 123 länder. En ökning av besökare med 3,2 procent från 2016.

Andelen internationella besökare ökade från 58 till 60 procent. Majoriteten kom från Europa, Asien och Amerika. Uttryckt i land, hade Italien, Ryssland och Kina flest besökare.

Reyne Rice, trendexpert från USA, och Dr Maria Costa, marknadsundersökare från Spanien, fanns på plats och gav föreläsningar samt presentationer om årets trender.

Tech2Playzone var en ny yta på 400 m2 i Hall 4. Här presenterades produktinnovationer i kategorierna Robot Toys, Electronic Pets, RC Drones, 3D Printing och Virtual Play.

- Den nya tekniken som vi har i vår vardag, kommer snabbt även i leksakerna. Därför avsatte vi en speciell yta för de senaste leksakerna inspirerade av teknik, Teck2Play, säger Ernst Kick, vd för Spielwarenmesse eG.

- Fördelen var att inköpare som var speciellt intresserade av tekniska leksaker, inte längre behövde besöka flera utställningshallar, utan fann allt samlat på ett ställe.

Mellan hall 2 och 3 hade man gjort en fin utställning med barn och babyprodukter för att ge besökarna inspiration. Något som enligt mässan fick mycket positivt mottagande.

I trendgalleriet på 1000 m2 i hall 3 A presenterades årets trender inom leksaker. De hade tagits fram av en internationell trendkommitté.