Skip to main content

Nyhetsarkiv

Skolprojekt med mycket nytta

Nu är det snart dags för de sjutton femteklasser som deltar i tävlingen Skolakvariet 2016 att skriva slutprov och sedan lämna plats för nya elever som ska delta i Skolakvariet nästa läsår.
Skolakvariet är upplagt som en tävling, men det är egentligen inte själva tävlingsmomentet som är det viktiga, säger Christian Brams som är ledare för projektet.

-Tanken är att kommande generation ska få en inblick i hur det är att ha husdjur. Inte bara vilken skötsel som krävs utan också hur kul det faktiskt är med djurhållning. Att det blev ett akvarium var av enkla skäl. Det är svårt med pälsdjur och fåglar då många är allergiska, och i ett akvarium får man ett miniekosystem som eleverna kan lära mycket från.

Sedan akvarierna levererades ut under hösten så har det pysslats en hel del i klassrummen. Lärarna har varit duktiga på att integrera akvariet i befintlig läroplan och många påhittiga uppgifter i grundämnena har riktats mot akvariet.

Det är flera klasser där eleverna skrivit om en fisk var och sedan presenterat det på engelska inför klassen. Samtidigt har man visat upp bilder de målat av fisken på bilden och berättat om dess habitat som man lärt sig på geografi och naturkunskap.
Varje klass är kopplad till en så kallad mentorbutik. Mentorbutiken är där som ett första stöd om det uppstår problem, som bollplank och som källa till kunskap.

I vissa lag har mentorbutiken varit och hälsat på klassen flera gånger. De har berättat om resor de gjort genom amazonas och haft föreläsning om de olika fiskarna som lever i afrikas sjöar.

Det är så sjukt kul att se vad de gör i klasserna och att mentorbutikerna är så intresserade av att dela med sig av sin kunskap, säger Christian.

Att lägga upp det som en tävling gör det hela lite mer spännande för eleverna. De får i slutet av april visa vad de går för då alla elever ska skriva ett prov i “akvariumkunskap”. Provet innehåller en del logiska lösningar, matte och pussel som inte direkt har med akvariet att göra men som ändå är faktorer som man stöter på när man har ett akvarium.

Den klass som får högst medelresultat på provet vinner femtusen kronor till klasskassan och ett besök på en av dessa tre djurparker, Universeum i Göteborg, Skansenakvariet i Stockholm eller Kolmårdens Tropicarium utanför Norrköping.

Efter att projektet är avslutat får klassen behålla akvariet om de vill, men då är det under egen uppsikt. Hela projektet är sponsrat av olika aktörer inom zoofackhandeln och skolorna har inte behövt betala något för att delta. Men väljer man att behålla akvariet i klassen efter att projektet avslutats, så får man försöka hitta egna sponsorer eller finansiera underhållet.

Skolakvariet 2016 är ett pilotprojekt. Till nästa läsår kommer man göra små ändringar, men i det stora hela kommer det att vara utformat på samma sätt. Det har varit ett lyckat projekt och det finns ingen anledning att ändra på det som är bra säger Christian.

I skrivande stund är Skolakvariet 2017 öppet för intresseanmälan för alla som går årskurs fem till hösten och zoobutiker som är anslutna till ZOORF (Zoobranschens Riksförbund) i hela sverige. Vill du vara med eller känner du någon som skulle vilja? Tveka inte, utan hör av dig till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så får du mer information.

Skolakvariet är ett sponsorfinansierat projekt som leds av ZOORF.