Skip to main content

Nyhetsarkiv

Ått Padtum Söderström är Årets Bagare 2017

Arets Bagare 2017 vinnare 450

Den 30 mars avgjordes tävlingen Årets Bagare 2017. Ått Padtum Söderstöm som arbetar på Vår Gård i Saltsjöbaden kammade hem den ärofyllda titeln Årets Bagare, tillika svensk mästare för professionella bagare. Genom att utnyttja sin kunskap och hantverksskicklighet skapade Ått fantastiska bakverk där man bland annat fick se många olika och nya typer av uppslagningar, det vill säga former på bakverken – något som bevisligen fick juryn på fall.

Under två intensiva dagar sattes bagarnas färdigheter på prov i de Svenska Mästerskapen för professionella bagare. Bagarna visade på en hög kreativ förmåga och en stor hantverksskicklighet när de bakade allt ifrån bullar i vackra fjärilsformer till brioche med hasselnöt- och passionsfruktsfyllning och pain au chocolat vars doft fyllde tävlingsområdet i Nordstan. En metodjury granskade finalisternas arbetssätt och en smakjury bedömde bakverkens utseende och smak. Årets vinnare har tidigare tävlingserfarenhet, bl a från Juniorbagarlandslaget, och hon är inte den enda i familjen Söderström som vunnit den ärofyllda titeln Årets bagare. 2014 vann nämligen Åtts man Adam Söderström tävlingen, då med Ått som coach och bollplank.

Ått Padtum Söderstöm korades till Årets Bagare 2017 med motiveringen:
”Med en unik målmedvetenhet skapades tävlingsbakverk av högsta klass. Idog träning, fantasi och kreativitet i kombination med smaksäkerhet, tävlingsvilja och strukturerat arbete har lett till att samtliga bakverk höll en hög kreativ höjd och kvalitet. Både när det gäller smaker och former. Årets Bagare 2017 och svensk mästare för professionella bagare har visat att hon verkligen blommat ut!”

– Det här känns helt fantastiskt! Jag har verkligen lagt ner hjärta och själ för att förbereda mig så mycket som möjligt inför Årets Bagare och har idag fått ett kvitto på att mitt hårda arbete under flera år har gett resultat. Jag har fokuserat på att variera både form och smak i mina bakverk och därför använt mig av flera olika tekniker, något som visade sig ge utdelning. Min man Adam har stöttat och coachat mig, precis som jag gjorde när han vann 2014. Det känns så roligt att vi delar kärleken till yrket, säger Ått Padtum Söderstöm.

Tävlingen bestod av sju olika delmoment där finalisterna skapade baguetter, kuvertbröd, croissanter, pain au chocolat, vetebullar, matbröd samt varsitt bröd baserat på en hemlig råvarukorg som de fick tilldelad genom lottning. Att kavla in smör i brioche har kommit att bli en trend i Årets Bagare, något som även syntes i årets bakverk. Trenden har numera spridit sig ut i landet hos olika bagerier och konditorier. Årets Bagare sätter med andra ord tydliga hantverkstrender i branschen.

– Att baka på den här nivån kräver ett enormt hantverkskunnande. Att göra det under tidspress, på tävling och utanför sitt eget bageri blir ytterligare en utmaning att bemästra. Idag har finalisterna visat prov på att noggranna förberedelser, gedigna kunskaper och kreativitet gör det möjligt. I år har vi fått se flera nya tekniker som vi säkert kommer få se mer av på bagerier ute i landet, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Årets Bagare.

Ått visade på stor smaksäkerhet i en smörkavlad hallon- och chokladbrioche, dekorerad vackert med en blomma. Ett bakverk som stod ut bland årets alla finalbakverk.