Skip to main content

Nyhetsarkiv

Nästa vecka vill vi att ALLA butiksbrott anmäls

Sakerhetsveckan webb 450

Precis som förra året deltar Butikerna i Svensk Handels Säkerhetsvecka som börjar på måndag. Det handlar om att uppmana hela handeln att anmäla alla brott som sker i enskilda butiker. Allt i syfte att sätta ljus på problemet att det var 15:e sekund stjäls något från en svensk butik.

– Problematiken gäller hela handeln, säger Bengt Hedlund, vd i Butikerna.

Varje år begås cirka 2 miljoner stöldbrott, till ett värde av 4,6 miljarder kronor, i svenska butiker. Endast två procent av brotten polisanmäls och mörkertalet är stort. Under nästa vecka (24-30 april) uppmanas handlare att anmäla alla brott som sker i butik.

- Butiksstölder kan drabba alla butiker och det är viktigt att hela handeln står enad bakom satsningen. Så vi uppmanar våra medlemmar att anmäla alla brott under Säkerhetsveckan, säger Bengt Hedlund.

Butiksägarna och deras organisationer måste göra vad de kan för att väcka politikerna. Det handlar om trygghet på arbetsplatserna.

- De som drabbas hårt av den höga brottsligheten och avsaknaden av lag och ordning är de små handlarna som vi företräder. I verksamheter som ofta kämpar med vikande lönsamhet och tunga administrativa bördor får handlare och anställda nu även slåss mot de krafter som samhället borde hantera. Det är en rättsstats huvudansvar att säkerställa att dess medborgare kan känna sig trygga och säkra, säger Butikernas säkerhetschef Niklas Sundin.

För att underlätta anmälningsprocessen har Svensk Handel lanserat en ny app där handlarna kan anmäla stöldbrotten direkt i mobilen. Den är gratis och alla kan ladda ner den, medlem som icke medlem.

Så här gör du:

Säkerhetscenter med Varningslistan

  • Börja med att gå in på App store eller Google play.
  • Sök på Säkerhetscenter, och ladda ner appen.
  • Väl inne i appen kan du snabbt och enkelt anmäla säkerhetshändelser, ta del av varningar, och få tillgång till checklistor.

Anmäl
Under Anmäl kan du snabbt och enkelt anmäla brott och välja att göra en polisanmälan. Bocka i svarsalternativ och gå vidare till Era uppgifter för att slutföra anmälan.

Varningar
Varningslistan varnar för bluffakturor. Här kan du söka på bankgironummer mm för att se om det är en känd bluffare. Du får dessutom varningar från vårt Säkerhetscenter, angående bedrägerier, inbrott och andra säkerhetshändelser. Under varningar kan du också se polishändelser i ditt län.

Checklistor
Under checklistor kan du ta del av eller skapa egna checklistor.

Så passa på, ladda ner appen nu, kostnadsfritt.
Säkerhetscenter med Varningslistan

Länkar till appen
App store:
https://itunes.apple.com/se/app/s%C3%A4kerhetscenter-med-varningslistan/id1210006670?mt=8

Google play:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sakerhetscenter.app

Fotnot: Faktauppgifterna om brott i handeln kommer från Svensk Handel