Fortfarande några platser kvar till utbildningen i leksakers säkerhet den 20 september
Lek- och Babybranschen anordnar utbildning i leksakers säkerhet i Göteborg den 20 september. Under dagen medverkar Kemikalieinspektionen, Konsumentverket och Christian Wetterberg, Lego. Det finns utrymme för diskussion och frågor.
Tid: 20 september 2017, 9.45-17.00
Plats: Elite Park Avenue Hotel, Göteborg
UR INNEHÅLLET
Gästföreläsare
Inblick i hur ett företag arbetar praktiskt gällande bl.a. hantering av återkallelser, kvalitets- och säkerhetskontroller.
SVHC-ämnen: informationsplikt
Informationsplikt enligt REACH artikel 33 (om produkter som innehåller mer än 0,1 % av ett SVHC ämne i någon komponent). Kravet gäller både information till professionella kunder men även till konsumenter som ställer frågor i butiken.
CMR-ämnen
Alla CMR-ämnen är begränsade i leksaker, vilka av dessa har fått sänkta gränsvärden-
EU-projekt
Camilla Westlund på Kemi leder via organisationen PROFSAFE ett EU gemensamt projekt ”JA 2015 Chemicals in toys”. Hon informerar om vad projektet innebär.
Vem ansvarar för leksakers säkerhet?
Alla som ingår i leveranskedjan har någon form av ansvar för leksakernas säkerhet.Vi går igenom vilket ansvar du har beroende på om du är tillverkare, importör eller distributör (återförsäljare).
Vilken information ska en EG-försäkran om överensstämmelse innehålla och hur ska den vara utformad?
Det ska finnas en EG-försäkran om överensstämmelse för varje leksak för att den ska få säljas. Tillverkare ska inneha den, importören ska ha en kopia och distributörer (återförsäljare) ska på begäran kunna se till att myndigheter får en kopia.
Vilken märkning ska leksaken vara försedd med?
Alla som säljer leksaker (tillverkare, importörer och distributörer (återförsäljare)) har ett ansvar för att leksakerna är korrekt märkta. Vi går igenom krav på märkning som finns i lagstiftning och standarder.
Vad ska den tekniska dokumentationen innehålla och vem ska inneha den?
Innan en leksak släpps ut på marknaden ska den tekniska dokumentationen vara upprättad. Vi går igenom vem som får upprätta den och vad man som importör eller distributör (återförsäljare) bör tänka på.
Kemikaliekrav för leksaker och exempel på vanliga brister
Vi berättar om kemikaliekrav på leksaker och ger tips om vad man bör tänka på och ger erfarenheter från tillsynen. Vi går igenom vilka ändringar som är på gång inom kemikalieområdet.
Kemikaliesäkerhetsbedömning
Vad är en kemikaliesäkerhetsbedömning och vad kan den innehålla?
Standarder
Vilka standarder gäller för leksaker och vilken betydelse har de? Vilka ändringar är på gång?
Praktisk övning
Deltagarna får ett urval leksaker att granska för att upptäcka eventuella brister. Avslutas med en gemensam genomgång.
Efter utbildningen får du ett diplom som bevis på ditt deltagande.
Pris (inkl. lunch, fika, kursmaterial och diplom):
Icke medlemmar: 2 490 kr/person exkl. moms.
Medlemmar i Lek- och Babybranschen 1 990 kr/person exkl. moms.
Anmäl dig senast 2017-09-08 till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vid anmälan uppge fullständig fakturaadress samt meddela eventuella allergier eller specialkost. Det finns begränsat antal platser så var ute i god tid! Anmälan är bindande - det går dock att överlåta anmälan till en annan person.
Välkommen med din ansökan!