Skip to main content

Nyhetsarkiv

Nominerade till Årets Spel 2017

Arets spel 450

”Tänk vad roligt det är att det finns så många bra sällskapspel! Att vi år efter år har nöjet att genom vår branschförening och vår tidning, få presentera den spännande vägen mot de slutliga segrarna. Och frågan är om inte hela branschen är vinnare – intresset för brädspel har ökat mycket sista åren.”

Så skriver Lek- och Babybranschen innan man lämnar över ordet till
mångårige jurymedlemmen Lasse Råde som ger oss en inledning och berättar vilka spel juryn beslutat att nominera i år:

Sedan 1984, drygt 30 år sedan, har jag varit en av medlemmarna i den aktade jury som delar ut pris för årets bästa sällskapsspel.

Och det har hänt mycket under de åren, förutom att jag började med att spela tillsammans med mina barn och att jag idag gör det med mina barnbarn.

Trender har kommit och gått och spelutvecklarna har ständigt hittat nya och uppfinningsrika sätt att konstruera helt nya underhållande spel.

I år har de varit verkligt på alerten och bidragit med närmare 40 spel som bjudit på många timmars spänning och underhållning. Så det har varit ett tufft jobb för juryn att vaska fram de tre i varje kategori som går vidare till finalen, där vi utser de allra bästa spelen som belönas med var sin Guldtärning – i kategorierna barnspel, familjespel och vuxenspel.

Juryn i övrigt består av Jimmy Everitt, Kristina Helldén, David Lega och Alexandra Melander.

Och de nominerade är ….

 

Barnspel

Little Red Riding Hood
Från 4 år
För 1 spelare
Speluppfinnare: Raf Peeters
Distributör: Leikkien Group Oy
Ett spännande pusselspel med sagotema för de yngsta, även om äldre, föräldrar och andra också kan vara med och kan få nog så svårt att hitta lösningen. Snyggt förpackat med en tilltalande spelplan, med mormors hus, Rödluvan och vargen som plastfigurer och ett antal kluriga vägbitar där det gäller att hitta den rätta vägen till just mormors hus. Här gäller det att tänka logiskt, kreativt och rentav utmanande. Sammanlagt finns 48 olika sätt att placera hus, granar och figurer för att skapa olika korrekta vägar, från enklare till rena expertbanorna. Och så en liten bok dessutom som berättar hela sagan utan ord, så även de yngsta kan ”läsa” och förstå vad det handlar om.

Weeeooo Weeeooo
Från 4 år
För 2–5 spelare
Speluppfinnare: Liebeth Bos och Anja Dreijer Brückner
Distributör: Martinex Oy
Årets roligaste förpackning, som man raskt förvandlar till brandbil med en glad brandman bakom ratten. Dags för utryckning och medelst hjälpmedel som stege, vattenspruta och gummiflotte råda bot på alarmerande situationer. Klurigt upplägg med enkla regler som ändock ger utrymme för strategi och en hel del tur. Som väl år får brandmännen också kortare raster mellan utryckningarna.

Little Action
Från 2 1/2 år
För 2 – 4 spelare
Speluppfinnare: Djeco
Distrubutör: Brigbys AB
Här gäller det att bygga pyramider, bowla, kasta, fånga och en hel del till med sex olika fantasifulla plastdjur. Inte så mycket att tänka och fundera över, utan verkligen action medelst fingerfärdighet, handling och exakta kast. Fartfyllt och spännande där även vuxna kan vara med och tävla med sina telningar om de åtråvärda medaljerna.

Fotnot: För barnspelen anges en högsta ålder på spelarna, upp till tio, men jag lovar, det är minst lika kul för oss äldre - inte minst för mig som nybliven pensionär.

Familjespel
Patchwork
Från 8 år
För 2 spelare
Speluppfinnare Uwe Rosenberg
Distributör: Spilbraet.dk Aps
Ett lapptäcke är som bekant en kreation där man syr ihop flera lappar och tygbitar för att skapa en spännande design på det färdiga täcket. Så är det här också, där två spelare ska med hjälp av knappar, lappar och strategi och logiskt tänkande få ihop det allra bästa, mest poänggivande täcket. Originellt upplägg där det bland annat inte är givet att spelarna turas om, så det blir ett fasligt jagande efter både lappar och knappar för de tävlande skräddarna.

Bonk
Från 8 år
För 2–4 spelare
Speluppfinnare: David Harvey
Distributör: Oy Marektoy Ltd
Ett riktigt actionspel, med stor sinnrikt upplagd spelplan i trä där det gäller att med stålkulor slå in en liten träboll i motståndarens mål. Roligast att spela med fyra spelare – given succé på vilket party som helst när man med vilda skrik och ivriga gester kör iväg stålkulorna för att få bollen att rulla i mål. Snabbare än det klassiska hockeyspelet och roligare än det mesta i genren actionspel för alla åldrar.

0–9
Från 8 år
För 1–4 spelare
Speluppfinnare: Peter Wichmann
Distributör: Spilbraet.dk Aps
Ett minst sagt ovanligt sifferspel där man knappast behöver kunna räkna speciellt mycket. För här handlar det om att stapla sifferbrickorna på varandra för att nå högre nivåer med så höga siffror som möjligt. Originellt, nyskapande och kräver en hel del strategiskt tänkande för att undvika fallgroparna. Stimulerar kreativt tänkande.

Vuxenspel
Lista rätt
Från 12 år
För 2–6 spelare
Speluppfinnare: Vincent Wretling och Tactic
Distributör: Tactic Sverige AB
Ett annorlunda frågespel, där svaren är givna där det istället gäller att skriva dem i rätt ordning på en topp fem-lista – typ lista de rikaste människorna i världen genom historien, med namn som Henry Ford, Osman Ali Khan och tsaren Nikolaj II. En sinnrikt konstruerad spelplan med en smart korthållare ger spelarna svaren men inte ordningen. Lätt att spela, med enkla regler men ack så svårt att hitta den rätta lösningen för topp fem. Innovativt!

Concept
Från 10 år
För 4–12 spelare
Speluppfinnare: Alain Rivollet och Gaëtan Beaujannot
Distributör: Enigma Distribution
Ett mycket elegant och innehållsrikt spel där man med hjälp av bilder och markörer, istället för med ord ger ledtrådar till ordet, frasen, titeln eller namnet som sedan medspelaren ska lista ut. Intrikat och utvecklande - hyfsat enkelt i början men snudd på irriterande när man ökar svårighetsnivån. Nyskapande och utmanande.

Smart 10
Från 10 år
För 2–8 spelare
Speluppfinnare: Aino Steinwender och Christopher Reiser.
Distributör: Martinex Oy
Ännu ett annorlunda och innovativt frågespel, där själva boxen med frågorna ger spelet helt nya dimensioner. För här ligger frågekortet i en ”smartbox” där de olika svaren är dolda och det gäller för dig som spelare att lyfta en plastplupp för att hitta ett korrekt svar. Det kan gälla att gissa en siffra, hitta en korrekt rangordning, gissa rätt färg eller för den delen rätt århundrade. Smart låda med likaledes smart poängsättning - där det ibland kan vara smartast att inte svara alls. Och så går lådan enkelt att plocka med sig till festen eller resan. Går med fördel att spela i lag, vilket ger utrymme för vilda och intressanta diskussioner mellan lagmedlemmarna.

Text: Lasse Råde