Skip to main content

Nyhetsarkiv

Vinnarna i skolakvariet 2016


Djungelmiljö, vetenskapsexperiment och såghajen Sågkrates var bara några av de upplevelser som klass sex på Madesjöskolan från Nybro fick vara med om under fredagens besök på vetenskapcentrumet Universeum i Göteborg.
Resan var belöningen för att de kammade hem första vinst i projektet Skolakvariet 2016.

Klassen har under ett läsår huserat ett akvarium i sitt klassrum. Bortsett från det dagliga arbetet med fiskar och växter har akvariet integrerats i undervisningen på otaliga sätt. Där har klassens lärare Irene Eghbal fått fria tyglar och kreativiteten har varit stor.

- Vi har fått med det i jättemånga ämnen. Vi har pratat om fotosyntes och kretslopp, räknat volym och procent. Vi har haft det med i svenska, i geografi och när vi har pratat om miljö, säger Irene Eghbal.

Madesjöskolan är ett utmärkt exempel på hur initiativtagarna Zoobranschens Riksförbund (Zoorf) ville att projektet skulle användas. Förra året var första gången som de provade konceptet Skolakvariet och tanken var att öka förståelsen för djurhållning men också att introducera hobbyn för yngre generationer. Projektet har inneburit att närmare tjugo klasser runt om i Sverige har samarbetat med lika många djuraffärer, med stöd från och översyn av Zoorf. Projektet avslutades med ett kunskapsprov som innehöll frågor som på olika sätt kunde kopplas till akvariet och där visade Madesjöskolan på imponerande kunskaper. Så imponerande att de vann förstapriset och fick en resa till Göteborg betald, liksom inträde till och guidad tur på Universeum. Dessutom har de fått 100 kr per elev på djuraffären och får behålla akvariet.

Irene Eghbal är väldigt glad över att klassen deltog i projektet. De hade en toppendag i Göteborg och de kommer att behålla fiskarna och akvariumet i klassrummet. Hon säger att de kommer att fortsätta i samma anda i framtiden.

- Det har varit bra för barnens engagemang och den sammanhållning det har blivit. Och för deras känsla för djur. Jag visste inte att akvarium var så bra att få in i alla våra ämnen. Jag tycker verkligen att alla ska ta den här chansen att vara med.

Skolakvariet 2017 har precis dragit igång med 17 klasser och butiker runt om i Sverige.