Skip to main content

Nyhetsarkiv

Någon av dessa blir Årets Leksak 2017

Den ska skapa fokus på branschen, uppfylla krav och normer på säkerhet och tillverkning, vara av god kvalitet och ha ett högt lekvärde. Den får också gärna vara en nyhet eller ha skapat ett nyväckt intresse.

Har den allt detta, ja då kan den bli Årets Leksak 2017. För nu har juryn kommit till fram till vilka som är nominerade såväl i huvud- som i underkategorierna.

Årets Leksak

L.O.L från Amo Toys
Många barn följer idag unboxing på sociala medier. Nu kan du göra din egen hemma med denna 7-i-1- leksak. Öppna lager för lager och försök gissa vilken docka som gömmer sig längst in i bollen. Varje lager avslöjar en ny ledtråd till dockan. Själva bollen kan också användas som ett litet lekset.
Juryn tycker att det är en bra och prisvärd leksak med roliga överraskningsmoment, och vi tror att dessa bollar kommer att säljas i stora volymer under hösten.

Dusty från Jakks Pacific
En rolig och unik kombination av leksak och städhjälp. Lek med Dusty och låt honom sedan hjälpa dig att städa upp genom att tugga i sig dina mindre leksaker. Dusty har även en mängd roliga ljud och han pratar på svenska.
Juryn tycker att kombinationen av sopbil och städhjälp är genialisk och tror att många föräldrar kommer uppskatta att städningen av rummen kommer att förvandlas till en lek och på så sätt kanske frivilligt, lite oftare.

Lundby Creative från Micki
Lundby öppnar upp sin populära dockskåpslek för mindre barn. Dockskåpet kan enkelt förändras genom att byta tapeter, så att de passar varje barns stil. Du kan även öppna och leka med dockskåpet från alla håll.
Juryn gillar att detta skåp även ger de yngre barnen en möjlighet att få ta del av Lundbys härliga värld.

 

Årets Småbarnsleksak 0–2 år

My first animal train från Leikkien
Produktens härliga färger och säkra material inbjuder till lek som stimulerar både motorik och färgsinne. Möjligheten att själv bygga ihop vagnarna gör att tåget kan se ut på nya sätt vid varje lektillfälle.
Juryn tror att denna produkt kommer att uppskattas av både barn och föräldrar.

Sensory blocks från Brio
Denna roliga produkt har visat att klossar kan vara roligare än du trodde möjligt. Genom att kombinera olika material och strukturer finns det alltid något nytt att upptäcka när du tar upp en ny kloss. De roliga ljuden stimulerar barnen att vrida, skaka och lyssna för att se vad som händer härnäst. Detta lägger grunden till logiskt tänkande med orsak och verkan.
Juryn tycker att om du ska köpa klossar i år, är det dessa du ska köpa!

Ball Pounder från Brio
Denna roliga vidareutveckling av bultbräda låter barnet hamra ner bollar, som sedan far iväg men stannar innan de hunnit gömma sig under soffan. Bollarna åker slumpvis iväg åt olika håll när de bankats ner. Både hammare och bollar är av ett lite mjukare material vilket minimerar det annars så högljudda bankandet, vilket säkert kommer att glädja många föräldrar.
Juryn tror att Brio med denna produkt har skapat en ny klassiker som kommer att glädja mängder av barn framöver.


Årets Förskolebarnsleksak 3–5 år


Shimmer & Shine Flying Carpet från Fisher-Price Mattel
Förskolebarnens nya favoriter Shimmer & Shine är redo att flyga iväg på nya äventyr! Äntligen får barnen möjlighet att leka med sagornas favorittransportmedel – en flygande matta! Om du kör leksaken på golvet så fladdrar den på ett realistiskt sätt. Det finns även en mängd ljud som gör att du kan återuppliva roliga scener ur det populära tv-programmet.
Juryn gillar att det äntligen finns en flygande matta att leka med samt att båda dockorna ingår.

Smart Tech från Brio
Brio har lyckats skapa framtidens järnväg i lekformat. Tack vare den nya teknologin känner tågen av inbyggda signaler från tunnlar och andra delar av lekseten. Detta skapar en mer levande och realistisk lek där nya lekmöjligheter öppnar sig. Barnen aktiveras mer än vid vanlig tåglek, både fysiskt och mentalt.
Juryn gillar hur Brio konstant vidareutvecklar sina klassiska tågbanor och hela tiden lägger till nya lekmönster.

Cars Movie Moves från Mattel
Blixten är äntligen tillbaka och med denna coola produkt kan man återuppleva sina favoritscener ur filmen. Blixten kan prata, köra framåt, bakåt och åt sidorna, och göra rörelser man känner igen ur filmen.
Juryn ser fram emot Bilar 3, och nya äventyr med många barns absoluta favoritbil Blixten McQueen.


Årets Skolbarnsprodukt 6–10 år

Engino Kugghjul & Skruvväxlar från Alrico
Engino är en ny sorts byggklossar som låter dig bygga på ett nytt sätt. I asken finns ritningar till 6 modeller samt ett häfte med experiment du kan göra med modellerna. Du kan även ladda ner appen för att få tillgång till fler modeller, möjlighet att se modellerna i 3D och att se modellerna byggas ihop bit för bit.
Juryn gillar STEM-produkter (Science, Technology, Engineering & Mathematics) som är skapade för att väcka barns intresse för och kunskap om teknologi. Produkten kan användas med beskrivning för att få ett utbildningssyfte men också efter egen fantasi utan begränsningar.

DC Superhero Girls från Mattel
Senaste åren har trenden med Superhjältar vuxit sig starkare. Nu kommer även de populära karaktärerna från Superhero High som dockor. Möt tuffa tjejer med olika superkrafter och utför hjälteuppdrag i barnrummet.
Juryn gillar att vi äntligen får komplettera våra samlingar med dessa ikoniska superhjältar.

My Fairy Garden från Liniex
Denna produkt är ett bra exempel på vidareutvecklingen inom pyssel, DIY. Plantera en trädgård, bygg sedan ihop hus och tillbehör till din trädgårdsfe. Du måste komma ihåg att vattna och underhålla trädgården för att din fe ska trivas.
Juryn gillar att alla barn kan få en liten trädgård hemma, och vem behöver inte en fe för att få hjälp med att ens önskningar ska bli sanna.


Årets Innovativa Leksak

BeatMoovz från Proxy
En av årets mest spännande produkter. Sätt på dig Bluetooth-banden, starta upp appen, välj ljud och sedan skapar du musik när du rör dig. Oavsett om du vill göra en robotdans eller sätta guldkant på din Youtube-video är dessa oumbärliga och möjligheterna är oändliga.
Juryn gillar att det är en modern teknisk produkt som uppmuntrar till dans och rörelse.

Code a pillar från Fisher-Price Mattel
Detta är den första leksaken för små barn som kan programmeras. Tusenfotingen består av 8 delar som har olika funktioner. Beroende på i vilken ordning dessa sätts, så kommer tusenfotingen att gå åt olika håll. Du kan programmera den att ta sig fram till en specifik plats i rummet eller bygga en hinderbana och se om du lyckas hålla din tusenfoting kvar i banan. Denna leksak stimulerar barnens förmåga att lösa problem och tänka kreativt.
Juryn gillar att det äntligen finns en leksak inom programmering för små barn, samt att det i så pass tidig ålder kommer att skapa intresse för STEM.

Nocto från InToy
Vem skulle du välja ut att vakta ditt rum eller dina favoritsaker? Vi i juryn väljer lätt denna kaxiga coola fladdermus, som ser i mörkret. Men kolla noga vilket humör den är på. Nocto är interaktiv, flaxar med vingarna om du drar honom genom luften, och dansar om han gillar din musik. Du kan även spela fyra olika spel med Nocto.
Juryn gillar tanken på att ha en interaktiv fladdermus som kompis, och gissar att det kommer att hänga Noctos på dörrarna i många rum innan året är slut.

Juryn består av Alexandra Synnermark (ordförande), Teddy Martinsson och Daniel Holmén.