Skip to main content

Nyhetsarkiv

Konditorlandslaget är nordiska mästare

Nordiska Mästerskap i både konditori och bageri avgjordes den 22–23 september i samband med Sveriges Bageri & Konditorimässa i Kista. Konditortävlingen vanns av Svenska Konditorlandslaget. Under helgen avgjordes även Nordiska Mästerskapen i bageri som vanns av Norge.


Nordiska Mästerskapen i konditori och bageri – eller som de två tävlingarna heter officiellt: Nordic Pastry Cup (konditori) och Nordic Bakery Cup (bageri) – är stora och viktiga branschhändelser där de skickligaste konditorerna och bagarna från de nordiska länderna mäter sina krafter och sin yrkesskicklighet mot varandra. Tävlingarna hålls årligen.

Bland konditorerna vann Svenska Konditorlandslaget och i bageritävlingen stod Norge som segrare.

Resultat Nordic Pastry Cup (konditorer):
1. Sverige
2. Danmark
3. Norge
4. Finland

I Nordic Bakery Cup (Nordiska Mästerskapen för bagare):
1. Norge
2. Danmark
3. Sverige
4. Finland
5. Island

- Vi har fått uppleva fantastiska tävlingar där kreativitet och yrkeskunnande nått nya höjder, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, som arrangerar tävlingarna. Branschtävlingar av det här slaget är viktiga för oss, de driver utvecklingen i branschen framåt, såväl tekniskt som smakmässigt, och bidrar påtagligt till att öka intresset för yrket, och inte minst attrahera unga att söka sig till oss. Här finns garanterat jobb för den som vill!

Om tävlingarna
I Nordiska Mästerskapen i konditori (Nordic Pastry Cup) deltar Sverige, Norge, Finland och Danmark och i Nordiska Mästerskapen i bageri (Nordic Bakery Cup) deltar utöver ovannämnda även Island.
Svenska Konditorlandslaget består av Jessica Sandberg, Martin Morand och Emelie Karlén som assistent. Coach är Jesper Långström och lagledare Tony Olsson.
Svenska Bagarlandslaget består av Bedros Kabranian, Kim Lund, Adam Söderström samt Sara Fjärrstrand. Assistenter till laget är Anna Säll och Lina Andersson. Lagledare är Håkan Johansson och Jesper Långström.

Lagen i bageritävlingen bakar söta bröd (bullar och croissanter), matbröd och skådebröd (skulptur av bröd) och konditorilandslagen tävlar i att skapa en glass, tårta, dessert och chokladskulptur.

För konditorerna, som tävlande under fredagen den 22 september, gällde det att tillverka två tårtor med choklad, två glasstårtor med frukt samt åtta desserter serverade på tallrik. Dessutom skapades en chokladskulptur från ett 55 kilo tungt och massivt chokladblock.

Temat för tävlingen var ”film”, och det uttrycktes bland annat i chokladskulpturen genom att gestalta tre prestigefyllda filmpriser: Oscar, Golden Globe och Guldpalmen, berättar Jessica Sandberg, konditor i Svenska Konditorlandslaget.

Bagarna, som tävlande på lördag den 23 september hade uppgiften att baka bland annat baguette och andra matbröd, söta bröd och ett så kallat skådebröd (brödskulptur). Temat för bagarna var också film och det uttrycktes mycket fantasifullt och kreativt, inte minst i skådebrödet, där filmen ”Alice i underlandet” stått för inspirationen.

För Sverige, som var regerande nordiska mästare, tävlade bagarna Sara Fjärrstrand, Kim Lund och Adam Söderström, lagkapten.

- Först och främst vill vi verkligen gratulera Norge till vinsten, det var väldigt välförtjänt och idag var de bäst och jämnast, sa Adam Söderström i samband med prisutdelningen. Nu får vi kavla upp ärmarna, jobba vidare och försöka ta våra idéer till en högre nivå. Det är precis vad tävlingar handlar om – att hela tiden sträva efter att bli bättre!

- Det var tuffa förhållanden idag, säger Kim Lund, som ansvarade för skådebrödet. Det var väldigt fuktigt i lokalen och knepigt att få delarna att fästa ordentligt. Men det gäller i och för sig för alla, så det kan vi ju inte skylla på. Vi gjorde så gott vi kunde, men idag var Norge bäst.

Svenska Bagarlandslaget och Svenska Konditorlandslaget drivs av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.