Skip to main content

Nyhetsarkiv

Naturen inspirerade Årets konditor

Kalle Bengtsson från Göteborg kammade idag hem titeln Årets Konditor, tillika Svensk Mästare för professionella konditorer, i den prestigefyllda tävlingen Årets Konditor 2017. Tävlingen bestod av tre delmoment där Kalle tolkade årets tema – natur – på ett sagolikt sätt, bland annat med tårtan Insjön som dekorerades av en trollslända i socker.

Under två intensiva dagar har landets främsta konditorer visat på stor kreativitet i ett högt tempo inför en entusiastisk publik. Tävlingen bestod av tre delmoment; en tårta med minst tre våningar, tre sorter petit fourer och ett hemligt moment. Juryn imponerades av finalisternas fantasifulla och naturinspirerade bakverk som höll hög kvalitet och bestod av nyskapande smakkombinationer som samspelade väl med varandra.

Årets tema – natur – gick som en röd tråd genom de innovativa bakverken. Kalles vinnartårta Insjön hade en granolabotten fylld med vanilj- och blåbärsbavaroise, blåbär- och flädergelé samt citronkräm med brynt smör. Tårtdekorationen som bestod av en trollslända i socker visade att naturen kan växa och frodas i ett tävlingskonditori.

Hans tre olika petit fourer visade på stor innovation vad gällde både smak och utseende. Smakkombinationerna i bland annat Svamp; fylld med citron och brynt smörkräm, doppad i citronjuice och vit choklad visade på ett otroligt välbalanserat hantverk.

Det avslutande hemliga momentet gick i år ut på att skapa bakelser utifrån tilldelade silikonformar. Kalles bakverk Stenen med pecannötsmousse, fylld med bland annat marsipan, brownie och havtornskola visade på en alldeles särskild smaksäkerhet. Stenen som dekorerades med tunna chokladsnurror, brynt mandelmassa, inkokt havtorn och krasse, visade på hög kreativitet och imponerade stort på juryn. Med sin genomgående höga kvalitet och imponerande användning av konditoryrkets tekniker är Kalle Bengtsson väl värd titeln Årets Konditor 2017.

- Vi visste att årets startfält var oerhört starkt och det har vi verkligen fått bevis för. Jag slutar aldrig förundras över vilka fantastiska bakverk konditorerna i tävlingen Årets Konditor skapar. Den kreativitet och hantverksskicklighet finalisterna visar när de genom sina bakverk lyckas förmedla temat ”Natur”, höjer ribban för vad konditorbranschen i Sverige kan åstadkomma, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Årets konditor.

Samtliga finalister i årets tävling presenterade utsökta, fantasifulla och detaljrika bakverk utifrån noggrant utvalda ingredienser. Men Kalle Bengtsson stod ut med sina inspirerande bakverk. Eller som juryn uttryckte det i sin motivering:

Lika energifullt och vackert som virvlande löv i en höststorm, arbetade årets vinnare under hela tävlingen. Med inspiration från naturen i varje detalj, tillsammans med en sällan skådad professionalism har vinnaren fått snurr på hantverket och fångat själen i det kreativa konditoryrket. Fantastiska bakverk, där naturen uttryckts på ett elegant sätt i både färg, form och smak, har trollbundit juryn.

- Otroligt roligt och hedrande! Min största utmaning under finalen var att hinna med allt. Och det blev riktigt svettigt i slutet. Tiden bara sprang iväg. Men allt flöt på bra och de olika momenten satt. Mitt jobb påverkas mycket av dagsformen, men idag satt verkligen allt. Jag hoppas att mina framgångar kan innebära att unga i branschen inspireras – och känner att även de kan gå långt. För det kan de. Det finns så många talanger där ute. Och fler ska vi bli, säger Kalle.

Förutom att Kalle stolt kan titulera sig Årets Konditor 2017 och Svensk Mästare i konditori vinner han även ett stipendium på 40 000 kr. Vinnaren representerar branschen under ett års tid.