Skip to main content

Nyhetsarkiv

Årets Spel 2017 har utsetts

Arets spel 450

Little Red Riding Hood, Patchwork och Smart 10.  Det är vinnarna av Årets spel 2017 – utmärkelsen för de bästa sällskapsspelen i kategorierna Årets barnspel, Årets familjespel och Årets vuxenspel.

Det har varit roligt men ändå svårt att ta ut vinnarna när kvalitén och underhållningsvärdena är så här höga.

– Hade det varit ett sprinterlopp skulle det vara ett målfoto med bara millimeter mellan löparna som fått avgöra. För så jämnt har det varit i år, säger mångårige jurymedlemmen Lasse Råde

Varje år sedan 1984 utser en opartisk och oberoende jury de bästa nya sällskapsspelen på den svenska marknaden. Tre vinnare - en i varje kategori - tilldelas titeln Årets Spel och priset Guldtärningen.
Utmärkelsen gör det lätt att hitta rätt i speldjungeln. Det är också en uppmuntran till alla speldesigners att fortsätta utveckla nya bra, underhållande och finurliga spel. Och i vår uppkopplade tillvaro är efterfrågan på högkvalitativa sällskapsspel större än någonsin.

– Det roliga med sällskapsspel är just att man tar sig tid att sitta ner tillsammans, lägger undan alla surfplattor och elektroniska prylar för att spela tillsammans, säger Lasse Råde.

Juryn består förutom Lasse Råde också av de rutinerade spelexperterna David Lega, Kristina Helldén, Aja Melander och Jimmy Everitt.

Här kommer fakta om vinnarna:


ÅRETS BARNSPEL

Little Red Riding Hood
Från 4 år, Antal spelare: 1
Varumärke: Smart Games
Speluppfinnare: Raf Peeters

Ett spännande pusselspel med sagotema för de yngsta, även om äldre, föräldrar och andra också kan vara med och får nog så svårt att hitta lösningen. Snyggt förpackat med en tilltalande spelplan, med mormors hus, Rödluvan och vargen samt tre granar i plast som placeras ut på olika vis så att de olika vägbitarna ska kunna passas in för att hitta den rätta vägen till just mormors hus. Här gäller det att tänka logiskt och kreativt. Sammanlagt finns 48 olika sätt att placera hus, granar och figurer för att ge olika korrekta vägar, från enklare till rena expertbanorna. Och så en liten bok dessutom som berättar hela sagan utan ord, så även de yngsta kan ”läsa” och förstå vad det handlar om.

De övriga nominerade har varit:
Weeeooo Weeeooo
Little action


ÅRETS FAMILJESPEL

Patchwork
Från 8 år, Antal spelare 2
Varumärke: lautapelit.fi
Speluppfinnare Uwe Rosenberg

Ett lapptäcke är som bekant en kreation där man syr ihop flera lappar och tygbitar för att skapa en spännande design på det färdiga täcket. Så är det här också, där två spelare med hjälp av knappar, lappar, strategi och taktiskt tänkande ska försöka sy ihop det allra bästa, mest poänggivande täcket. Originellt upplägg där det inte ens är givet att spelarna turas om, så det blir ett fasligt jagande efter både lappar och knappar för de tävlande skräddarna.

De övriga nominerade har varit:
Bonk
0-9


ÅRETS VUXENSPEL

Smart 10
Från 10 år, Antal spelare 2 - 8
Varumärke: Mindtwister
Speluppfinnare: Aino Steinwender och Christopher Reiser.

Ännu ett annorlunda frågespel, där det är själva boxen med frågorna som ger spelet nya dimensioner. För här ligger frågekortet i en ”smartbox” där du kan se frågan och ett antal svar, men där inte alla är korrekta. Så det gäller för dig som spelare att lyfta en av tio plastpluppar för att hitta ett av de korrekta svaren. Det kan handla om att gissa en siffra, hitta en korrekt rangordning, gissa rätt färg eller för den delen rätt århundrade. Smart låda med likaledes smart poängsättning - där det ibland kan vara smartast att inte svara alls. Och så går lådan enkelt att plocka med sig till festen eller resan. Går med fördel att spela i lag, vilket ger utrymme för vilda och intressanta diskussioner mellan lagmedlemmarna.

De övriga nominerade har varit:
Lista rätt
Concept