Skip to main content

Nyhetsarkiv

Årets Leksak är en genialisk städhjälp

 

Arets leksak 450

Barnen leker och samtidigt städar de sina rum. Kan det bli bättre?
Inte undra på att juryn beslutade utse Dusty the Super Duper Garbage Truck till Årets Leksak!
- En genialisk kombination av sopbil och städhjälp, säger man bland annat i vinnarmotiveringen.
Och vi säger grattis till Jakks Pacific som tillverkat den!

Årets Leksak ska skapa fokus på branschen, uppfylla krav och normer på säkerhet och tillverkning, vara av god kvalitet och ha ett högt lekvärde. Den får också gärna vara en nyhet eller ha skapat ett nyväckt intresse.

Juryn har bestått av Alexandra Synnermark, ordförande, Teddy Martinsson och Daniel Holmén.

Förutom Årets leksak utses också vinnare i klasserna Årets Småbarnsleksak, Årets förskolebarn, Årets Skolbarn samt Årets Innovativa Leksak. Här kan du läsa allt om dem.


ÅRETS LEKSAK

Dusty the Super Duper Garbage Truck från Jakks Pacific

Juryns motivering:
En rolig och unik kombination av leksak och städhjälp. Lek med Dusty och låt honom sedan hjälpa dig att städa upp genom att tugga i sig dina mindre leksaker. Dusty har även en mängd roliga ljud och han pratar svenska.
Juryn tycker att kombinationen av sopbil och städhjälp är genialisk och tror att många föräldrar kommer uppskatta att städningen av rummen kommer att förvandlas till en lek och på så sätt kanske frivilligt, lite oftare.

Övriga nominerade:
L.O.L Little Outrageous Littles och Lundby Creative Dockskåp från Micki

 

ÅRETS SMÅBARNSLEKSAK 0-2 ÅR

Ball Pounder från Brio

Juryns motivering:
Denna roliga vidareutveckling av bultbrädan låter barnet hamra ner bollar, som sedan far iväg men stannar innan de hunnit gömma sig under soffan. Bollarna åker slumpvis iväg åt olika håll när de bankats ner. Både hammare och bollar är av ett lite mjukare material vilket minimerar det annars så högljudda bankandet, som säkert kommer att glädja många föräldrar.
Juryn tror att Brio med denna produkt har skapat en ny klassiker som kommer att glädja mängder av barn framöver.

Övriga nominerade:
First Animal Train/SmartMax från Leikkien och Sensory Blocks, från Brio

 

ÅRETS FÖRSKOLEBARN 3 - 5 ÅR

Cars Movie Moves från Mattel

Juryns motivering:
Blixten är äntligen tillbaka och med denna coola produkt kan man återuppleva sina favoritscener ur filmen. Blixten kan prata, köra framåt, bakåt och åt sidorna, samt göra rörelser man känner igen ur filmen.
Juryn ser fram emot Bilar 3, och nya äventyr med många barns absoluta favoritbil Blixten McQueen.

Övriga nominerade:
Smart Tech Engine set with Action Tunnels från Brio och Shimmer & Shine Flying Carpet Fisher Price från Mattel

 

ÅRETS SKOLBARN 6–10 ÅR

Engino skruvväxlar och kugghjul från Alrico

Juryns motivering:
Engino är en ny sorts byggklossar som låter dig bygga på ett nytt sätt. I asken finns ritningar till 6 modeller samt ett häfte med experiment du kan göra med modellerna. Du kan även ladda ner appen för att få tillgång till fler modeller, möjlighet att se modellerna i 3D och att se modellerna byggas ihop bit för bit.
Juryn gillar STEM-produkter (Science, Technology, Engineering & Mathematics) som är skapade för att väcka barns intresse för teknologi. Produkten kan användas med beskrivning för att få ett utbildningssyfte men också efter egen fantasi utan begränsningar.

Övriga nominerade:
My Fairy Garden playset från Liniex och DC Super Hero Girls från Mattel

 

ÅRETS INNOVATIVA LEKSAK

Code-a-pillar Fisher Price från Mattel

Juryns motivering:
Detta är den första leksaken för små barn som kan programmeras. Tusenfotingen består av 8 delar som har olika funktioner. Beroende på i vilken ordning dessa sätts, så kommer tusenfotingen att gå åt olika håll. Du kan programmera den att ta sig fram till en specifik plats i rummet eller bygga en hinderbana och se om du lyckas hålla din tusenfoting kvar i banan. Denna leksak stimulerar barnens förmåga att lösa problem och tänka kreativt.
Juryn gillar att det äntligen finns en leksak inom programmering för små barn, samt att det i så pass tidig ålder kommer att skapa intresse för STEM.

Övriga nominerade:
BeatMoovz från Proxy och Nocto från Intoy