Skip to main content

Nyhetsarkiv

Årets julklapp – klimatsmart och bra för kropp och knopp

Elcykeln blev (inte helt oväntat) Årets Julklapp 2017. Motiveringen är att den speglar vår ökande klimatmedvetenhet.

- Jätteroligt på flera vis och inte minst för försäljningen, säger Berit Gibbs, Cykel Motor och Sportfackhandlarna.


Det var nu trettionde året i rad som HUI utsåg Årets julklapp - en analys av rådande samhällstrender och en spegling av svenskarnas aktuella och/eller framtida konsumentbeteenden.

Årets julklapp 2017 – elcykeln – speglar de svenska konsumenternas ökande klimatmedvetenhet, vilja att ta hand om sin hälsa samt att vara fri, flexibel och stundtals bekväm. Den har på kort tid gått från att vara en exklusiv vara till att nå en bred målgrupp. Människor ges möjlighet att enklare än tidigare susa förbi storstadens bilköer, bemästra småstadens backar, trotsa slätternas motvind eller ta ut hunden på långtur i skogen. Elcykeln är en detaljhandelsprodukt som har stor potential att på djupet förändra samhällets infrastruktur och människors beteenden.

Att Cykel Motor och Sportfackhandlarna är nöjda med valet av Årets Julklapp är kanske inte så konstigt. Och trenden håller i sig, försäljningen av elcyklar fortsätter att slå rekord.

- Elcyklar utgör tolv procent av hela cykelmarknaden, och Sverige börjar därmed att närma sig nivåer vi ser i flera europeiska länder där elcyklar utgör mellan 15-20 procent av marknaden. Den samlade bedömningen i branschen är att elcykelförsäljningen kommer att fortsätta att öka kommande år, säger Berit Gibbs som meddelar att fackhandeln står sig bra gentemot massmarknad. 65 procent av fjolårets cyklar såldes genom fackhandeln.

- Det som är positivt är att det trendigt att cykla i Sverige, inte minst att träna med cykel är riktig hett.

Sedan regeringen i årets höstbudget flaggade för införandet av en elcykelpremie ökade intresset ytterligare.

− Elcykeln når en allt större publik. Den avlastar bil- och kollektivtrafik och kanske kan växla upp utvecklingen mot smartare städer, säger Jonas Arnberg, vd på HUI Research.

Elcykeln krokar även i tre av dagens starkaste megatrender – urbaniseringen, reflekterandet över klimatförändringarna samt träning och hälsa.

− Elcykeln har just nu stark vind i ryggen. Klimatoro, hälsotrend och regeringens premie gör den till en given årets julklapp, säger Jonas Arnberg.

Prognosen för julmånaden decembers totala detaljhandelsförsäljning 2017 är enligt HUI en omsättning på 78,5 miljarder kronor, vilket innebär en ökning med 3,0 procent jämfört med december 2016.