Skip to main content

Nyhetsarkiv

Black Friday-trend: Spontana och dyrare köp

Inför Black Friday angav drygt fyra av tio svenska hushåll att de inte hade bestämt sig för huruvida de tänkt handla under Black Friday. Den primära anledningen till ett eventuellt köp var att hitta ett bra erbjudande. Endast 16,5 procent hade redan i förväg bestämt sig för att handla under Black Friday. Med facit i hand gjorde mer än vartannat svenskt hushåll minst ett inköp. Kläder, leksaker, beautyprodukter och konsumentelektronik var de mest frekvent handlade kategorierna.


Nästan vartannat hushåll har kompletterat ett planerat inköp med ett spontanköp. Lika vanligt förekommande är att hushållet har handlat i minst två butiker. Ett av tio hushåll har handlat i minst fem butiker. En majoritet har handlat online, men många hushåll har kombinerat onlineinköp med köp i fysisk butik.

En tydlig trend är att vi valt att handla dyrare produkter än vad vi normalt sett skulle ha gjort, med anledning av det nedsatta priset. Med andra ord så innebär det att hushållen tenderar att gå upp en prisklass, istället för att spara pengar genom att köpa reavaror i den prisklass de normalt handlar. Denna trend ser vi inte minst vid TV-inköp. Under Black Friday-veckan gick försäljningsvärdet på TV upp med 30 % jämfört med motsvarande Black Friday-vecka i fjol. Samtidigt gick telefonförsäljningen upp med 50 % i värde och 45 % i volym jämfört med för ett år sedan.

Källor:
GfK Consumer Panel,
GfK Weekly PoS-panel