Skip to main content

Nyhetsarkiv

Julhandeln ger viktigt tillskott till statskassan

Leksaksbutiker, bok- och guldsmedshandeln är de branscher som får störst uppsving av julhandeln. Totalt beräknas vi att handla för 1 600 kronor extra per person i jul, vilket motsvarar en merförsäljning på totalt 16 miljarder kronor i detaljhandeln. Konsumtionen av julmat och julklappar väntas ge statskassan ett tillskott på 5,1 miljarder kronor. Det visar Svensk Handels julrapport.


– Julhandeln är årets höjdpunkt för handeln. Butikerna står redo att ge kunderna bästa möjliga service. Utöver att julen gör många människor glada bidrar den även till att dryga ut statskassan, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Även om julhandeln varje år ökar minskar dess betydelse för detaljhandeln i stort i takt med att vi sprider ut konsumtionen över året. Samtidigt visar Svensk Handels julrapport att majoriteten tycker att julmat, julpynt och julmusik är viktiga ingredienser för att ”skapa en riktig jul”.

Att köpa julklappar i den lokala butiken är fortfarande vanligast, men allt fler handlar på nätet. Lite drygt var tredje person kommer att köpa majoriteten av sina julklappar online och var fjärde konsument säger sig även planera att köpa julklappar från utländska näthandlare.

– I takt med att näthandeln växer ökar också handeln från utlandet. Konkurrensen blir tuffare och en allt större andel av julhandeln riskerar att hamna utanför Sveriges gränser, säger Karin Johansson.

Julveckan är den vecka under året som genererar störst försäljning i dagligvaruhandeln. Svensk Handels undersökning visar att det finns fler varor som säljer stora volymer under julen men som under resten av inte säljer speciellt mycket. Exempel är vörtbröd, saffran, inläggningssill och skumgodis.