Skip to main content

Nyhetsarkiv

Samlade styrkor mot gemensam fiende

leksaker 450

Den kinesiska e-handeln, med tjänster som Wish och Alibaba, har ökat med 60 procent på ett år. Att Postnord och Tullverket nu sätter ned foten och ser till att moms och tull kommer betalas på varorna är naturligtvis bra. Men vi i våra branscher måste samla oss, lägga ner eventuella stridsyxor och berätta för slutkonsumenterna varför det kostar som det gör på den svenska marknaden.


”Sluta handla för dyrt i butikerna” står det i annonserna på nätet och det retar mig att man försöker vända kunderna mot oss. Få oss att framstå som gnidna utsugare. Jag har naturligtvis full förståelse för att människor, speciellt barnfamiljer, vill hålla nere kostnaderna. Men de som handlar från de kinesiska sajterna, vet ju inte vad de får. Man kan lätt hitta leksaker och baby/barnprodukter som kostar en bråkdel av vad man får betala här hemma. Och så beställer man och tycker att butikerna är dyra.

Fenomenet drabbar hela handeln men eftersom leksaker är en så hårt reglerad produktgrupp, så blir problemet större där. Importörer och tillverkare inom EU lägger mycket kraft och stora resurser på att säkerställa att produkterna som säljs på vår marknad uppfyller alla krav. På att de är säkra för barnen.

Detta måste vi berätta för våra kunder och där kommer branschföreningen att jobba för att öka våra branschers synlighet mot slutkonsument. På att berätta om våra medlemmar som lägger ner så mycket resurser på säkerhet och kvalitet, samt att produkterna är producerade under bra förhållanden.

Alla som jobbar med leksaker och barn/ babyprodukter inom EU har en gemensam hotbild. Därför måste vi jobba tillsammans, samla styrkorna. Säkerhet och kvalitet är inte gratis, det måste vi få kunderna att förstå. För innerst inne tror jag inte att någon förälder vill köpa produkter som inte är säkra till sina barn. Oavsett pris.

LENA HEDÖ
Lek- och Babybranschen