Skip to main content

Nyhetsarkiv

Ny avgift på försändelser från tredje land införs 1 mars

Från och med den 1 mars kommer alla postförsändelser med ett deklarerat värde som anländer utifrån EU:s tullunion att momsbeläggas från den första kronan, i normalfallet med 25 procent. Något som definitivt kommer att påverka den uppåtgående dirketimporten från Kina

Samtidigt införs en ny avgiftsmodell som innebär en lägre avgift än dagens 125 kronor, inklusive moms.

För försändelser med ett deklarerat värde under 1 500 kronor kommer en avgift om 75 kronor att tas ut.

- Det är glädjande att vi har kunnat hitta en lösning på hur momshanteringen av de här stora volymerna av postförsändelser ska kunna hanteras, säger PostNords kommunikationsdirektör Thomas Backteman i en kommentar.

För försändelser med ett deklarerat värde på 1 500 kronor eller högre kommer den nuvarande avgiften på 125 kronor kvarstå vilket, utöver kostnaden för momsdeklaration, även ska täcka kostnaden för att utföra en tulldeklaration.

- Att på enbart några få veckors tid bygga upp en process som kan hantera de enorma volymer vi pratar om, har inte varit enkelt. Men den första mars räknar vi med att ha processen på plats och de nya hanteringsavgifterna kommer att gälla, fortsätter Thomas Backteman.

I det fall mottagaren inte önskar betala för momsen och avgiften för momsdeklarationen kommer försändelsen att skickas tillbaka till avsändaren. Något som säkerligen kommer att stöka till det för PostNord när alla som beställt billiga varor från Kina inser att det inte blev så billigt som de trodde. Vi hoppas att PostNord har beredskap för detta.