Skip to main content

Nyhetsarkiv

Fem av landets bagare gör upp om titeln Årets Bagare 2018

arets bagare 450

Fem finalister kommer att göra upp om titeln Årets Bagare 2018 tillika svensk mästare i professionell bakning. Den 13-15 mars hålls finalen i köpcentrat Nordstan i Göteborg.
Årets Bagare, Svenska Mästerskapen för professionella bagare, anordnas av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer för att uppmärksamma och uppmuntra svenska bagares hantverkskunskaper och kreativitet. Den 13-15 mars kommer Nordstan att fyllas av välbekanta och behagliga dofter av bröd och bakverk när de fem finalisterna bakar för att ta hem den åtråvärda titeln Årets Bagare 2018.


I årets tävling ingår åtta tävlingsmoment där finalisterna under sex timmar ska skapa inspirerande, vackra och förhoppningsvis banbrytande bakverk, både när det gäller smak och utseende. En metodjury granskar finalisternas arbetssätt och en smakjury bedömer utseende, smak, färg, form och kreativitet. De åtta delmomenten i årets final är: baguetter, kuvertbröd, croissanter, pain au chocolat, söta bullar med frukt/bär, bullar med efterdekorering och matbröd. Matbrödet måste vara bakat på minst två råvaror från en hemlig råvarukorg som finalisterna blir tilldelade genom lottning på plats.

– Årets Bagare är en tävling där vi uppmärksammar de bagare som leder utvecklingen i branschen. Yrkesmän som sätter trender och inspirerar till kreativ utveckling av hantverket. Det ska bli riktigt spännande att se vad årets finalister kommer att skapa under finaldagarna och vem som till slut kammar hem vinsten, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Vem som slutligen står som segrare och tar hem titeln Årets Bagare 2018 får vi reda på den 15 mars kl 15.00 i Nordstan i Göteborg.

HÄR ÄR FINALISTERNA I ÅRETS BAGARE 2018:

  • Marcus Billing Söderberg är från Tumba och arbetar på Gamla verket i Segeltorp.
  • Paul Florian Ficard är från Hässleholm och arbetar på Björns konditori i Vellinge.
  • Lina Kempe är från Ängelholm och arbetar på Backhaus Bageri & Café i Helsingborg.
  • Fredrik Eiserman är från Jönköping och arbetar på Valhallabageriet i Stockholm.
  • Gustav Fagerman är från Kristinehamn och driver Artisan Bread i Karlstad.