Skip to main content

Nyhetsarkiv

Barnartiklar och leksaker fortsätter växa på nätet

Under helåret 2017 ökade e-handeln i Sverige med 16 procent, jämfört med samma period i fjol. Det betyder att e-handeln i Sverige omsätter 67 miljarder kronor och motsvarar knappt 9 procent av den totala detaljhandeln.


Under fjärde kvartalet växte barn- och leksakshandeln med hela 20 procent. Barnartiklar och leksaker hade på helåret 2017 en tillväxt med 23 procent.

Tidsbesparingen och bekvämligheten är två starka drivkrafter till branschens framgångar på nätet. Den här kategorin präglas framförallt av en stark mobilanpassad konsument, där möjligheten att handla på språng eller i soffan är behållningen.

Kina lockar inte helt otippat flest svenska konsumenter till utlandsköp. 36 procent av all utlandshandel görs från Kina, 24 procent från Storbritannien, 21 procent från Tyskland och 15 procent från USA. 31 procent av de svenska e-handlarna, handlade under fjärde kvartalet från utlandet varje månad. Efterfrågan av billigare varor, ett större utbud och att varan inte finns att köpa i Sverige är faktorer som gör att konsumenten e-handlar från utlandet.

E-barometern i sammanfattning:

• E-handeln ökade med 16 procent under helåret 2017, vilket betyder att e-handeln nu står för 8,7 procent av detaljhandeln.
• E-handeln omsatte 67 miljarder kronor under 2017.
• Två av tre svenska konsumenter angav under 2017 att de handlade på nätet under en genomsnittlig månad. Högst var andelen i december då hela 74 procent e-handlade.
• De mest e-handlade varorna under året var kläder och skor (37 procent), skönhet och hälsoprodukter (28 procent) samt mediaprodukter (28 procent). Leksaker och barnartiklar ligger på 8 procent.

Uppgifterna kommer från E-barometern som ges ut av Postnord i samarbete med Svensk Digital Handel och HUI Research.