Skip to main content

Nyhetsarkiv

Mat för miljarder i påsk

Matbutikerna laddar butikshyllorna med ägg, sill, lax och annan mat inför påsken i nästa vecka. Under påskveckan väntas vi handla mat för 7,4 miljarder kronor. Skärtorsdagen är den stora inköpsdagen och omsättningen i dagligvaruhandeln väntas bli nästan dubbelt så stor som en genomsnittliga vardag.

– Påsken är en riktig mathelg och det kommer att vara ordentligt drag i landets matbutiker. Näst efter jul är påsk och midsommar de viktigaste högtiderna för dagligvaruhandeln, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.


Svensk Handels konsumentundersökning visar att tre av fyra (75 %) i år planerar att handla påskmaten i en större mataffär. Matförsäljningen på nätet stod för cirka 2 procent av den totala livsmedelsförsäljningen förra året. Inför årets påskhandel planerar 4 procent att klicka hem påskmaten på nätet.

Högt tryck i handeln innebär också möjligheter till extraanställningar. Drygt var fjärde dagligvaruhandlare (27 %) planerar att ta in extrapersonal under påsken och totalt skapas 2 400 extrajobb.

– Bra fart i handeln innebär bra fart på arbetsmarknaden. Årets påskhandel kommer att skapa möjlighet för många unga att få chansen på arbetsmarknaden, säger Johan Davidson.

Ägg, sill och lax är de populäraste varorna på påskbordet. Konfektyrförsäljningen, där lösviktsgodis ingår, ökar med 64 procent jämfört med genomsnittsveckan. Traditionen håller i sig – majoriteten fyller påskägget med godis.

Även om påsken fortsatt är en av årets viktigaste högtider för handeln svarar allt fler handlare att påskens betydelse för försäljningen minskat under senare år.

För fler siffror om påskförsäljningen – läs Svensk Handels Påskprognos