Skip to main content

Nyhetsarkiv

Vegetariskt växer – men till helgen gäller biff. Och de yngre driver svenskarnas intresse för mat.

Vegetariskt är fortsatt på första plats som den ”trendigaste maträtten”. En fjärdedel av svenskarna planerar att minska sin köttkonsumtion och 43 % äter vegetariskt en gång i veckan.
Nytt för i år också Vegotoppen, som listar de vanligaste gröna rätterna. Kyckling står kvar som Sveriges populäraste vardagsrätt.

För sjunde året presenterar matkommunikationsbyrån Food & Friends Matrapporten – en undersökningsom kartlägger svenskarnas matvanor och matbeteenden.

Svensken har blivit mer intresserad av matlagning där man ser en ökning bland de som angett att de är mycket intresserade av mat och matlagning. Det är framförallt de yngre grupperna som har ett mycket stort matintresse där nästan hälften (46%) av de svarande i åldern 15-24 år anger att det är mycket matintresserade.

Matinspirationen kommer framförallt från de digitala kanalerna, där matsajter och sociala medier dominerar. Inspiration från traditionella matmagasin står för endast 17 %.

En fjärdedel ska minska sin köttkonsumtion
Att fler vill äta vegetariskt är en tydlig trend. 26 % av svenskarna uppger att de ska fortsätta att minska sin konsumtion av nöt-och griskött. ”Vegetariskt” är den trendigaste rätten (delat med tacos). Grönsakssoppa ligger etta på vegotoppen, en knapp vinnare strax före sallad. Hälsa är den starkast bidragande anledningen till att man väjer att äta vegetariskt.

- Är det fest ska det vara kött eller kyckling. Än så länge. Soppa och sallad driver vegetariskt, vilket ger en ganska fattig bild av gröna rätterna. Ett sensoriskt och pedagogiskt arbete återstår för att öka det gröna ätandet. Visst är sallad bra, men att etablera fler varma vegetariska rätter borde vara ett sätt att få fler att äta grönt, säger Pontus Dahlström, projektledare på Food &Friends.

Misstro, okunskap och osäkerhet bland svenskarna
Endast en fjärdedel litar till fullo på det som står på matförpackningarna och fyra av fem har ingen aning om vad den feta stilen betyder i en ingredienslista.

- Endast 21 % vet vad den feta stilen i en ingredienslista på en matförpackning betyder att det är en allergen. Kunskapen är dock högre bland våra yngre konsumenter som också äter mer hållbart och vegetariskt, fortsätter Pontus Dahlström.

Topplistan för vardagsmaten innehåller en del överraskningar där ”soppa” kommer in på en tionde plats och biff med tillbehör petas från vardagsmatstoppen. Kyckling, som fortfarande är Sveriges vanligaste vardagsrätt tappar något. Spagetti med köttfärssås som varit etta under många år, men stadigt tappat, ökar för första gången sedan 2012. Topplistan för helgmaten är så gott som oförändrad. Förra årets etta ”biff med tillbehör” försvarar sin plats i år. Däremot lämnar den före detta vardagsettan spagetti med
köttfärssås helgmattoppen och ersätts av lasagne.