Skip to main content

Nyhetsarkiv

Blommor vanligaste presenten till mor

Söndag 27 maj står Sveriges cirka 2,8 miljoner mammor i centrum när det är dags för Mors dag. Drygt var femte handlare anser att Mors dag är ett viktigt försäljningstillfälle. Blommor, en middag och choklad är de vanligaste presenterna till mamma.


Svensk Handels undersökning visar att Mors dag har störst betydelse för dagligvaruhandeln där nästan fyra av tio handlare (37 procent) säger att högtiden är viktig för försäljningen.

– Mors dag ger vissa delar av handeln ett uppsving i försäljningen. För blomsterhandlarna är Mors dag en av årets bästa försäljningshelger, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

Blommor, choklad eller en middag är de vanligaste gåvorna till mor. Och de flesta lägger cirka 100-500 kronor på presenten. När mammorna själva får välja vill de flesta bli bjudna på middag.

Mors dag firas däremot i något mindre utsträckning nu än år 2012, visar Svensk Handels undersökningar. Bland både barn och mödrar uppger cirka en tredjedel att de inte köper, eller önskar sig någon present, till Mors dag. För sex år sedan, år 2012, var motsvarande siffra cirka en femtedel.

I år är det 48 300 mammor som får fira Mors dag för första gången. Mors dag infördes 1919 och sedan dess har högtiden firats den sista söndagen i maj varje år.

Läs mer om undersökningen: Mors dag 2018