Skip to main content

Nyhetsarkiv

Företagare: Cash is not king

Företagare ser kontanthanteringen som krånglig, kostsam och en fråga om trygghet. En majoritet av företagarna skulle helst använda sig av betal- eller kreditkort som betalmedel – om de kunde, visar den nya rapporten Kontanthanteringens effekter på företagande.

68 procent av företagarna anger att de föredrar betal- och kreditkort framför andra betallösningar. Men utbyggnaden av den digitala infrastrukturen har inte hängt med i samma takt som utvecklingen mot ett kontantlöst samhälle vilket gör det problematiskt för många företagare att helt lämna kontanthanteringen:

– Den digitala infrastrukturen är en förutsättning för att alternativa betaltjänster ska fungera i hela landet. Det går inte att bedriva en affär och endast ta betalt med kort när uppkopplingen är otillräcklig och plötsligt kan försvinna, säger Hanna Cederqvist, expert på kompetensförsörjning hos Företagarna.

Ökade kostnader för företagaren
På landsbygden behöver företagare nu i en högre utsträckning än tidigare åka flera mil för att banka sina pengar i takt med att fler serviceboxar försvinner. Kostnaden för den försämrade infrastrukturen som omger kontanthanteringen har landat på den enskilde företagaren, vilket i förlängningen riskerar att drabba konsumenten, menar Butikernas vd Bengt Hedlund:

– Värdehämtning i glesbygden är inte värd pengarna, det är svårt att kompensera för de ökade kostnaderna som kontanthanteringen medför. Står man i en butik öga mot öga med konsumenten är det svårt att motivera när man behöver höja priset på sina varor. Den som är sist i ledet får ofta betala kalaset; i det här fallet blir det företagaren som står för notan.

En fråga om trygghet
En av tre företagare har blivit utsatt för någon form av brott under de senaste fem åren, vilket väcker trygghetsfrågan som är tätt kopplad med kontanthanteringen:

– I glesbygden kan det vara en ganska farlig business att fara runt med hundratusentals kronor. Ofta kan handlarna ta hem pengarna över natten istället för att åka de långa sträckorna för att deponera pengarna. Det är ett moment som skapar extra oro och som utsätter företagaren för risker, säger Bengt Hedlund.

4 av 10 företagare som hanterar kontanter i sin verksamhet upplever att kontanthanteringen medför problem i verksamheten; där höga avgifter för att köpa in och växla kontanter anses vara det främsta problemet, följt av säkerhetsrisken för verksamheten och att bankerna inte hanterar kontanter.

Rapporten har tagits fram i samarbete med ICA-handlarna och Butikerna.

För mer information kontakta:

Hanna Cederqvist, expert kompetensförsörjning Företagarna
076 - 677 48 60
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Bengt Hedlund, vd Butikerna
08 - 505 970 31
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.