Skip to main content

Nyhetsarkiv

Convenience Stores Sweden släpper ”ohälsosam” podd idag

poddbild eberhard 300

Idag släpper Convenience Stores Sweden första avsnittet av poddserien Hälsa för ohälsosamma med David Eberhard – för övrigt dagens vinterpratare i P1 - som programledare. Syftet med serien är att lyfta fram perspektiv på folkhälsa som sällan kommer fram i debatten, men som många funderar på.

Kan man äta en påse chips om dagen utan att bli tjock? Och är det i så fall farligt? Är det bättre att vara en aktiv motionär och överviktig, än att sitta still och vara smal? Ska jag röka e-cigaretter eller snusa? Sluta med kött eller socker eller ingendera?

Experter möts och får ge svar på frågor de inte brukar få.

Convenience Stores Sweden företräder en bransch som påverkas väldigt mycket av politiska beslut, menar vd Bengt Hedlund.

- Våra medlemmar förenklar vardagen för sina kunder och säljer sådant som ger njutning, exempelvis godis, tobak och spel. Det är produkter som politiker i folkhälsans namn vill reglera, förbjuda och beskatta. Därför tycker vi att det är viktigt att våga vrida och vända på begreppet folkhälsa och låta olika åsikter mötas.

Hälsa för ohälsosamma är inte en podd som förespråkar enkla lösningar eller har svaret på hur man borde göra utan en podd som debatterar de mest etablerade föreställningarna om vad som egentligen gagnar hälsan. En rad sanningar om fett, kött, socker, nikotin, tobak och alkohol blir, om inte motbevisade, så åtminstone ifrågasatta från olika håll.

Programledaren David Eberhard är läkare, psykiatriker och författare.

- Hälsa för ohälsosamma är en poddserie som gör något så komplicerat som folkhälsa spännande. Vad man än själv anser kommer man att bli provocerad, säger han. Jag håller inte alltid med dem jag bjuder in, men poängen är att få testa olika idéer. Jag tror att svensk folkhälsopolitik skulle må bra av lite mindre moralism och dogmer och lite mer acceptans för människors olikheter.

Några av de medverkande i programmet är kontroversielle tobaksprofessorn Karl-Erik Lund från norska Folkhälsomyndigheten, omdebatterade professorn Agnes Wold, Marie Risberg, alkoholexpert på Folkhälsomyndigheten, Biggest looser VIP-vinnaren Erik Hörstadius, DN-kolumnisten och författaren Mattias Svensson samt hälsoentreprenören Marco Morner. Vidare politikerna Johan Ingarö och Jakob Forssmed från KD, Vänsterpartiets Karin Rågsjö och moderata riksdagsledamoten Johan Forsell.

Podden finns att ladda ner på Itunes eller där poddar brukar finnas och programmet sänds en gång i veckan från och med 27 december.

Idag den 27 december är David Eberhard dessutom vintervärd i SR P1 kl 13.00.