Skip to main content

Nyhetsarkiv

Spaning från HUI: Handelns hetaste tillväxtbransch?

flea market 467729 1920

I varje stadskärna finns minst en loppis. På bilresa genom sommarsverige blir det tydligt att oavsett hur liten en ort är finns det utrymme för second hand. Där traditionella modebutiker, bokhandlare och järnaffärer har lämnat huvudgatan har loppisar, retrobutiker och antikhandlare flyttat in.


Att gå på fyndjakt har blivit ett riktigt sommarnöje. Trots att många butiker är små och drivs av enskilda handlare är second hand en tillväxtbransch med flera stora och professionella aktörer. Vi vet inte hur mycket marknaden omsätter i Sverige – ingen mäter – men den amerikanska marknaden beräknas ha en årlig tillväxttakt på cirka 30 procent, enligt Thred Up 2019 Resale Report. Det är ett tempo som vida överstiger detaljhandelns och till och med e-handelns.

Det är en professionell marknad som möter konsumenten. Kedjedrift är vanligt, i Sverige drivs den största kedjan av Röda Korset vars butiksnät består av 300 butiker. Det är lika många som ingår i Pressbyråns butiksnät och ungefär dubbelt så många butiker som H&M har i Sverige. Erikshjälpen och Myrorna har tillsammans uppåt 100 butiker, enligt HUIs butiksdatabas. Och trenden fortsätter. I Svensk Handels hållbarhetsundersökning uppger tre av tio att de kommer att öka sin konsumtion av second hand, och de digitala plattformarna för att köpa och sälja begagnat blir allt fler.

Så vad är det då som driver försäljningen av begagnat? Som alltid när ett fenomen får ett massivt genomslag är det flera trender som samverkar.

Nya värderingar
För det första ger second hand-marknaden en medveten konsument möjligheten både att ha en uppdaterad, unik garderob och att konsumera hållbart. Klimatångest och konsumtionskritik driver konsumenterna i second hand-butikernas riktning.

Upplevelser
För det andra kan det vara både en upplevelse och ett nöje att handla återbrukade varor. Det talas mycket om att handeln behöver fler upplevelser i butik, men det är få som verkligen lyckas. Att åka på loppisrundor har blivit ett nöje, ett sätt att umgås och en uppskattad fritidsaktivitet. Enligt Thred Ups undersökning uppger 76 procent att de köper begagnat eftersom det är kul. Många second hand-butiker är bra på att förstärka upplevelsen. Mysiga miljöer, caféer och lekplatser gör begagnatbutiken till en destination.

Lågpris
Lågprishandeln med outletkoncept och lågprisvaruhus har under de senaste åren haft en stark tillväxt i svensk detaljhandel. Dessutom har reorna har blivit allt fler och allt längre. Second hand gör det möjligt att handla högkvalitativa eller exklusiva varor till ett reducerat pris. Det är ett sätt att spara pengar, men också en möjlighet att få tillgång till produkter som annars hade varit utom räckhåll.

En marknad som professionaliseras
Mycket tyder på att marknaden för second hand är på väg att professionaliseras. Flera kedjor experimenterar med affärsmodeller där produkterna kan köpas och säljas i flera led. Andra investerar i startups som återvinner textilfibrer, gör det möjligt för konsumenter att köpa och sälja alternativt hyra ut till varandra eller inleder samarbeten med aktörer som bidrar till att öka produkternas andrahandsvärde. H&M, IKEA, NA-KD, Åhléns och MQ experimenterar alla i olika grad och på olika sätt för att bli en del i en cirkulär ekonomi. De underliggande drivkrafter som skapar ett behov och en efterfrågan hos konsumenterna är starka. Digitalisering i kombination med att kedjorna spänner musklerna och investerar gör second hand till en bransch med stor potential. För detaljisten kan det bli en ny intäktsström, för handelsplatserna en ny dragare.

Om konsumenten inte längre handlar med intentionen att äga långsiktigt utan med syfte att sälja produkten vidare, så kallad reselling, blir en av konsekvenserna att andrahandsvärdet spelar en allt viktigare roll för efterfrågan.

Hur kan andrahandsvärdet på dina produkter öka?
• Undersök hur dina kunder ser på andrahandsvärdet. Köper de med intentionen att äga långsiktigt eller planerar de att sälja vidare?
• Arbeta med att bygga varumärke kring enskilda produkter för att öka andrahandsvärdet.
• Välkomna samarbeten med aktörer som hjälper till att uppdatera din produkt inför reselling.
• Är dina produkter lämpliga för uthyrning? Inled samarbete med aktörer som hyr ut.
• Finns det varukategorier (t.ex. klädvårdsprodukter), som kan bidra till att öka produkternas livslängd? Borde det ingå i sortimentet?
• Erbjud reservdelar och reparationstjänster.
• Visa upp produkterna i de kanaler där kunderna rör sig för att köpa, sälja eller hyra ut till varandra.

Texten kommer från HUI Reserach