Skip to main content

Nyhetsarkiv

Stödhandlar för småföretagens överlevnad


fikbg0g1p2um10p7fb3r


– Svenska småföretag drabbas hårt av coronakrisen – och svenska folket oroar sig för att de ska gå omkull utan stöd. Nu visar en ny undersökning från Ipsos, gjord på uppdrag av betalnätverket Visa, att 3 av 4 svenskar stödhandlat hos småföretagare under pandemin.

 

- Var du handlar spelar mer roll än någonsin just nu. Vi ser tydligt att svenskarna känner väldigt mycket för sin lokala restaurang, cykelbutiken runt hörnet eller klädbutiken i centrum. En stor majoritet av svenskarna har ansträngt sig för att stödhandla hos småföretag under pandemin, säger Riikka Salminen, Sverigechef på Visa.

Ipsos har på uppdrag av Visa undersökt allmänhetens inställning till småföretagare, med särskilt fokus på coronapandemins påverkan*. Av undersökningen framkom bland annat att:

  • 65 procent är oroliga för att småföretag inte kommer att överleva utan stöd från lokalsamhället
  • 75 procent har valt att aktivt stötta småföretagare under coronapandemin
  • 84 procent tror att småföretagare är viktiga för återhämtningen av svensk ekonomi
  • 50 procent uppger att de mår bättre av att handla av småföretagare

Av undersökningen framkommer också att nära hälften (44%) har spenderat mer pengar hos småföretagare under pandemin än innan. 35% av befolkningen planerar att spendera ännu mer hos småföretagare även efter pandemin.

Visa är ett av världens ledande betalningsnätverk och har till följd av coronapandemin haft dialog med flera handlare och småföretagare kring situationen just nu.

- Småföretagen i Sverige har det tufft. Trots stöd från staten får vi signaler från flera håll att det inte räcker. Därför är stödåtgärder som var och en av oss kan göra, till exempel att välja den lokala butikens e-handel framför den stora kedjans, och därigenom stötta återhämtningen av svensk ekonomi otroligt viktiga, säger Riikka Salminen.