Skip to main content

Nyhetsarkiv

Martin Lundell utsedd till ny VD för Butikerna

Martin Lundell har rekryterats som VD till Butikerna och efterträder Bengt Hedlund. Tillträdet sker mitt i årets julhandel och gäller från den 5 december 2023. Martin som även är vd för Sveriges bagare & konditorer, en av de anslutna branschorganisationerna i Butikerna, har varit ledamot av Butikernas styrelse sedan 2016.

Martin Lundell har sedan den 5 december i år efterträtt Bengt Hedlund i rollen som vd för Butikerna. Martin har varit ledamot i Butikernas styrelse sedan 2016. Han är också vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, som är medlem i Butikerna. Martin är även VD för Brödinstitutet och styrelseledamot i Företagarnas branschråd. Sammantaget har Martin varit verksam i branschen i 25 år. Bengt Hedlund är fortsatt VD för Convenience Stores Sweden som är en av medlemmarna i Butikerna.

– Jag är hedrad över att få tillträda som vd för Butikerna. Jag har arbetat inom branschen i många år och inspireras av den kraft som finns ute hos våra medlemmar. Tillsammans med våra medlemmar ser jag nu fram emot att fortsätta utveckla vår bransch framåt och att arbeta för att göra de små företagens röst hörd, främst inom politiken och hos myndigheter. Småföretagen skapar 4 av 5 nya jobb, men får tyvärr inte den uppmärksamhet Sverige skulle må bra av att ge dem. Det vill jag belysa och förändra, säger Martin Lundell, nytillträdd vd för Butikerna.

– Martin Lundell har en lång erfarenhet inom branschen och har både bredd och djup i sin kompetens och ett starkt kommersiellt driv. Han är också en uppskattad ledare som driver på utveckling.  Jag är oerhört glad över att Martin nu kliver in som vd för Butikerna. Och ser fram emot att följa Butikernas fortsatta resa under Martins ledning, säger Butikernas ordförande Johan Rundgren, även generalsekreterare i Sverige Bowlinghallars Förbund.

Den avgående VD:n, Bengt Hedlund, har framgångsrikt varit VD för Butikerna i 18 år.

– Jag kommer nu att koncentrera mig på mitt andra jobb som vd för en av organisationerna inom Butikerna, Convenience Stores Sweden, säger Bengt Hedlund.

Martin Lundell tillträder mitt i årets största höjdpunkt för medlemsföretagen, julhandeln. Julhandeln är viktig för många av Butikernas medlemmar, då det under december spenderas mer pengar i detaljhandeln än under en genomsnittlig månad. Det har varit ett tufft år för branschen där konsumenterna i många sammanhang dragit in på utgifterna i vardagen, men fortsatt unnar sig mer vid utvalda tillfällen, som t ex Kanelbullens dag som slog rekord. Handelns Utredningsinstitut (HUI) spår trots de tuffa tiderna en ökad handel med en procent.

Julhandeln i december förväntas enligt prognosen att minska med 2,5 miljarder kronor. Nedgången i julhandeln förväntas därmed bli lägre än det minskade konsumtionsutrymmet, vilket tyder på att inköpen i december prioriteras.

Redan under fjolårets julhandel drog konsumenterna ned på inköpen inom sällanköpsvaruhandel till följd av ett minskat konsumtionsutrymme. Inför denna jul har hushållens ekonomiska situation försämrats ytterligare och sällanköpsvaruhandeln möter en konsument som söker värde för sina pengar. Julklappar kommer att inhandlas även i år, men hushållens svaga köpkraft talar för att konsumtionen delvis förskjutits till novembers reaperioder.

Givet årets prognos kommer det enligt HUI spenderas för drygt 87 miljarder kronor i detaljhandeln i december. Det motsvarar cirka 17 800 kronor per hushåll. Försäljningen per person uppgår då till 8 300 kronor.

– Nu är det snart jul och många av våra medlemmar har två viktiga veckor framför sig, för en del handlar det om överlevnad. Trots att årets julhandel troligen kommer att påverkas av hushållens minskade köpkraft har vi inom Butikerna stark tillförsikt och stöttar våra medlemmar där det behövs för att det ska bli en bra och god jul, fortsätter Martin Lundell.

För mer information kontakta:
Martin Lundell, VD Butikerna, mobil: 070-364 67 94

ML portratt 0012 crop