Skip to main content

Nyhetsarkiv

Säkerhetsveckan 21-27 oktober 2024: Anmäl alla brott för en tryggare handel

Brottsligheten som drabbar landets butiker är ett växande samhällsproblem. Från stölder och hot till mer allvarliga händelser som våld och skjutningar drabbas landets butiker på samma sätt som allmänheten. Under Säkerhetsveckan, som pågår mellan 21 och 27 oktober uppmanar Butikerna alla handlare att anmäla alla brott – stora som små.
  • Att få ett tydligt underlag på hur brotten mot butiker ser ut är avgörande för att rätt insatser ska kunna sättas in. För att skydda våra företagare och medborgare är det viktigt att hela samhället tar brott mot butiker på allvar, säger Martin Lundell, VD på Butikerna.

Säkerhetsveckan syftar till att belysa den bredd av brott som drabbar handeln, från vardagsstölder till våldsamma incidenter. Finansminister Elisabeth Svantesson har i årets budget lyft fram vikten av att skapa ett tryggare Sverige, och detta är en viktig del av det arbetet.

Uppmaning: Anmäl alla brott

Under säkerhetsveckan uppmanar Butikerna alla sina medlemmar att anmäla varje brott, även sådana som kan verka mindre, som stölder och snatterier. Dessa händelser är inte bara olagliga, de bidrar också till en större känsla av otrygghet för både handlare och kunder. Ett sådant mörkertal påverkar statistiken och gör det svårare att få till rätt åtgärder.

Butikerna rekommenderar att brotten anmäls direkt på polisen.se för att ge en tydligare bild av problemens omfattning.

Tillsammans för en tryggare framtid

Det är inte enbart storstadsområden som drabbas av ökande butiksbrottslighet – även mindre städer och landsbygden ser en oroande utveckling. Genom att anmäla alla incidenter, stora som små, kan vi tillsammans bidra till en mer heltäckande statistik och därmed möjliggöra riktade åtgärder.

  • Vi ser att en del handlare tvekar att anmäla brott, särskilt mindre incidenter, för att de tror att det inte leder någonstans. Men varje anmälan spelar roll. Tillsammans kan vi få till en förändring, fortsätter Martin Lundell.

Säkerhetsveckan är en påminnelse om att alla – företagare, medborgare och beslutsfattare – har ett ansvar i att skapa ett tryggare samhälle. Vi kan inte lösa problemet själva, men genom att arbeta tillsammans skapar vi grunden för förändring.