Skip to main content

Nyhetsarkiv

Hon blev Årets Konditor 2011

Årets konditor 2011

Efter en rafflande final där fem av Sveriges bästa konditorer visade upp sina kreativa och hantverksmässiga talanger inför flera tusenbesökare tog Josefine Baummann från Chokladfabriken i Stockholm hem segern i Årets Konditor 2011.

För en lika elegant som delikat trevåningstårta i kombination med en spännande tolkning av årets tema "styla om ett kafferep" tilldelas vinnaren titeln Årets Konditor, tillika Svensk Mästare för professionella konditorer.

Årets Konditor arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer för att visa upp det hantverk som dagligen sker på landets alla konditorier och för att ytterligare stimulera utvecklingen och kreativiteten inom branschen. Efter den fem timmar långa finalen stod Josefine Baummann från Chokladfabriken i Stockholm som vinnare. Förutom titeln Årets Konditor tilldelas vinnaren ett stipendium på 40 000 kronor.

Så här lyder juryns motivering: "Vinnaren har verkligen lyckats ta det traditionella kafferepet in i framtiden genom nytänkande i såväl smakkombinationer som konstnärligt utformande och presentation. Den konditors kafferep vi alla vill vara med på är – Josefine Baummann."

– Det var tuff konkurrens och jag är så otroligt glad och stolt över att jag lyckades ta hem segern! Att vara konditor är ett utmanande, kreativt och roligt yrke och jag ser fram emot att få representera och utveckla branschen under nästa år. Det är fantastiskt att arbeta med något som gör andra människor så glada, säger Josefine Baummann.

Under finalen skapade finalisterna en trevåningstårta, en nyskapande kondisbit i 20 exemplar samt ett hemligt bakverk som presenterades för finalisterna kvällen innan finalen. I år fick finalisterna i uppgift att baka tre valfria sorters småkakor, 25 exemplar av varje sort. Till sin hjälp fick de, förutom grundingredienser, tillgång till ett 40-tal ingredienser från en råvarukorg. Samtliga bakverk tillverkades från grunden på plats i Nordiska museet inför publik innan de presenterades och bedömdes av en metod- respektive smakjury.

– Vilka fantastiska bakverk som har skapats här idag! Finalisterna visade prov på teknisk skicklighet så väl som kreativitet och gediget hantverk. Det är roligt att se hur tävlingen Årets Konditor utmanar finalisterna att tänka nytt kring något så traditionellt som ett kafferep, något som utvecklar konditorbranschen, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer som arrangerar tävlingen.

På andra plats kom Ölandsfödda Fredrik Johansson från Ett Bageri i Stockholm och trea blev Märta Grundberg från Örnsköldsvik. Märta jobbar på PM bröd & sovel i Växjö. På delad fjärde plats kom Martina Alm från Ryssby utanför Ljungby och Lina Olsén. Martina arbetar som lärare för blivande konditorer på Tranellska gymnasiet i Västerås och Lina driver konditori Tösabiten i Ekeby/Bjuv.