Skip to main content

Nyhetsarkiv

Här är de: Årets Spel!

Åretsspel Vinnare 2011
Vinnare av Guldtärningen - utmärkelsen för årets bästa sällskapsspel - är Hit the hat i barnklassen, Lego Champion i familjeklassen och Hollywood i vuxenklassen.

Tack vare att ovanligt många uppfinningsrika spel var nominerade i år instiftades en helt ny klass - Årets Huvudbry - där vinnaren heter Boggle Flash.

Barnspelet Hit the hat är humoristiskt och snabbt och en utmaning även för den riktigt kvicktänkte. Spelet består av en mängd olika pappfigurer som föreställer hattar. Med hjälp av flugsmällare med sugpropp ska man hitta kortet som föreställer hatten som har rätt färg, form och kantfärg, vilka bestäms av tre tärningar. Lätt för den yngste att slå föräldrarna. Mycket action utan att bli alltför stressigt.

Lego Champion är ett sällskapsspel som känns riktigt genomarbetat – lika roligt att spela som att bygga. Lysande spelidé med en spelplan som man bygger på allt eftersom, med roliga utmaningar på vägen, där det förstås handlar om att bygga med bitarna på olika vis. Utmanande och roligt för alla åldrar.

I vuxenspelklassens vinnare Hollywood gäller det att med åtskillig finess och med många trovärdiga detaljer skapa nästa stora Hollywoodsuccé, det vill säga hitta bra manus, musik och inte minst stjärnskådisar. Pengarna byter plats mellan spelarna lika snabbt som de mest otroliga filmerna vaskas fram. Mycket humor, inte minst namnen på filmstjärnorna, där den sämste har samma namn som konstruktören av spelet (!). Ger många underhållande speltimmar.

Avslutningsvis då vinnaren i den nya klassen, Boogle Flash, som har en imponerande teknik - hur man lyckats få in hela Svenska Akademiens Ordlista i fem små kuber är helt obegripligt. Det gäller att sätta samman så många ord som möjligt av bokstäverna som de små fristående kuberna visar. Orden godkänns med elektroniska pip. Det är kanske mest ett ensamspel, men allra roligast blir det nog med ett gäng som spelar tillsammans för att komma upp till maxresultat. Spelet finns tre olika varianter anpassade efter ålder.

Juryn, som spelat sig igenom samtliga 42 anmälda spel, bestod i år av Anna-Lena Wiik Thorsell, David Lega, Jimmy Everitt, Krister Svensson, Mona Nilsson och Lasse Råde.