Skip to main content

Nyhetsarkiv

Årets bästa informationstrycksak handlar om bröd

Sveriges bagare & konditorer/Brödinstitutet har Sveriges bästa informationstrycksak. Detta avgjordes när Svenska Publishingpriset delades ut nyligen.
- Dessutom fick vi juryns specialpris, säger "en glad bagare" i form av vd Martin Lundell.

Publishingpriset 2011_lg

Brödinstitutet arbetar för att sprida kunskap om kost och hälsa med utgångspunkt från brödet och finansieras idag av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Tidigare i år gav man i uppdrag till reklambyrån Kärnhuset att ta fram två trycksaker för journalister och proffsbagare. Den ena skulle vara en referenstrycksak med fakta om bröd och den andra skulle bemöta felaktiga brödmyter. Trycksakerna skulle också vara det första steget i en modernisering av Brödinstitutets uttryck i ord och bild.

Detta lyckades man så bra med att man nyligen fick 2011 års Svenska Publishing-pris för bästa informationstrycksak. "Brödfakta" som skulle vara snabb och enkel sorterade man upp i 16 olika flikar. "Sju myter om bröd" gjordes i A5-format och båda trycksakerna har en pärm med punktpräglad ytstruktur och sydd rygg med synlig tråd.

I motiveringen till priset talas det bland annat om "pedagogiska texter, vågad typografi, ren form, gott pappersval och ett utvecklande omslag – en trycksak som sprider en doft av gediget hantverk ... och bröd".

- Det här är väldigt roligt både för oss och vår byrå, säger Martin Lundell som också menar att det är extra tacksamt att vinna priser för ett projekt som man fått bidrag till från flera håll.