Skip to main content

Nyhetsarkiv

Årets Julklapp 2011 är en färdigpackad matkasse

Handelns viktigaste försäljningsperiod står för dörren och det är för tjugofjärde året i rad dags för HUI Research, tidigare Handelns Utredningsinstitut, att utse Årets Julklapp. I år tar man fasta på den tjänstifieringstrend som man har uppmärksammat i detaljhandeln. Årets vinnare hjälper stressade konsumenter med en del i det omtalade vardagspusslet. Årets Julklapp 2011 är den färdigpackade matkassen.

För att erhålla titeln ska en produkt uppfylla ett eller flera av följande tre kriterier:

• Produkten skall vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året.

• Produkten skall representera den tid vi lever i.

• Produkten skall svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter.

E-handeln har utvecklats starkt under de senaste åren och börjar nu sprida sig till andra branscher än de traditionellt framgångrika. Tjänsteinslaget inom detaljhandeln ökar generellt, drivet av en kombination av ökad köpkraft och tidspress som gör hushållen villiga att betala för bekvämlighet i sin vardag. De färdigpackade matkassarna har fått sitt riktiga genombrott i år och visat sig vara vägen ut på nätet för livsmedelshandeln som tidigare inte har lyckats få fart på e-handeln.

− En kombination av ökad köpkraft och tidspress gör hushållen villiga att betala för bekvämlighet i sin vardag. Matkassen erbjuder en rad tjänster för den som beställer: En veckomeny, de packar varorna, skriver enkla recept och levererar varorna till dörren. Allt detta underlättar vardagen för hushållen som nu är beredda att betala extra för denna typ av tjänst, säger Lena Larsson, vd på HUI Research.

Prognosen för julmånaden decembers försäljning är en omsättning på 65,2 miljarder kronor, vilket innebär en blygsam ökning med 1,0 procent jämfört med december 2010.