Skip to main content

Nyhetsarkiv

Antalet plastgranar ökar och svenskarna kommer att spendera mer pengar än förra året

Färre svenska hem har äkta gran hemma och fler väljer att pynta med en plastgran under julen. Över 70 procent av svenskarna säger även att de kommer spendera lika mycket eller mer pengar än förra året. Detta visar Åhléns årliga julundersökning kring svenska folkets julförberedelser och firande.

Granen
Undersökningen visar att det är en generell minskning av att ha äkta gran hemma från förra årets undersökning. I år uppger 38 procent att de kommer att ha äkta gran hemma, en minskning med fem procent från förra årets undersökning. Antalet plastgranar i de svenska hemmen har ökat från förra året och flest plastgranar finns i de norrländska hemmen, 44 procent i jämförelse med rikssnittet 31procent. I södra Sverige (Småland, Gotland, Blekinge och Skåne-exklusive Malmö) finns fler äkta granar än i resten av landet. Klär granen gör de flesta dagen innan julafton och i över häften av de svenska hemmen pyntas det med traditionellt julpynt.

Konsumtion
När svenska folket handlar julklappar i år uppger över 70 procent att de kommer spendera lika mycket eller mer än tidigare år. Dock är det inte hållbarhetsmärkning och välgörenhet som prioriteras trots att en liten uppgång noteras jämfört med föregående år. Männen prioriterar främst kvalitet och design medan kvinnor både vill överraska och köpa julklappar som finns på mottagarens önskelista. Männen planerar att spendera mer pengar än kvinnorna på julklappar i år.

För att undvika stress inför julen uppger de flesta att noggrann planering och förberedelse är avgörande. I mellandagarna uppger häften av de tillfrågade att de vilar, men många umgås också med vänner eller hälsar på släkt. En femtedel uppger däremot att de inte känner sig utvilade efter julen

Om undersökningen:
Sedan 2010 frågar Åhléns det svenska folket om sina julförberedelser och julfirandet. 1017 personer har svarat på webbenkäten via CINT. Undersökningen genomfördes mellan 2 och 8 november 2011. Av de svarande är 57 procent kvinnor och 43 procent män. Undersökningen omfattar 20 frågor om julförberedelser och julfirandet.

Se hela undersökningen på www.ahlens.se