Skip to main content

Nyhetsarkiv

Servicehandeln till allmänhetens tjänst!

Det finns företeelser inom handeln som man bara tar för givna. Som att vissa butiker är öppna en stor del av dygnet året runt och tillhandahåller ett brett sortiment. Så här inför jul har man mer än vanligt anledning att uppskatta servicehandeln.

Låt vara att sortimentet i kiosker, servicebutiker, trafikbutiker, spel- och tobaksbutiker, fast food-rörelser och caféer till viss del även finns tillgängligt i de stora livsmedelsbutikerna. Men när man snabbt behöver en tidning, en dosa snus, en dricka eller en korv så är denna bransch oslagbar.

Ofta lätt att stanna med bil, det går snabbt och man kan lita på att det är öppet från tidig morgon till sen kväll. På vissa ställen till och med dygnet runt! Och de flesta har öppet alla dagar under året med samma tider varje dag för att underlätta för konsumenterna.

Det är nu en och en halv vecka kvar till julafton. Tempot skruvas upp och handeln intensifieras. Julklappar ska köpas, mat ska planeras och inhandlas. För många människor ska detta kombineras med heltidsjobb och allmänna hushållsgöromål. Det är då det är extra bra med servicehandeln som kan underlätta i vardagen.

Det är nämligen här man lätt kan stanna till och köpa det där som man glömde när det gäller dagligvaror. Det är här man kan köpa sista minuten-presenterna i form av chokladaskar, tidskriftsprenumerationer, spelbongar, trisslotter med mera. Många butiker, framför allt i glesbygden, har också ett mindre presentsortiment som är extra uppskattat i samband med "givarhögtider".

När man sedan behöver näringstillskott i julstressen så är det perfekt att man kan köpa sig snabbmat eller förstärkt fika på någon av alla de tusentals fast food-restaurangerna eller caféerna landet runt. Såväl i storstad som på landsbygd.

Servicehandeln gör onekligen samhällsnytta. Både praktiskt och socialt är de här butikerna och matställena viktiga för att svenska folket. Men självklart är det viktigt att man som rörelseidkare i servicehandeln ser om sitt hus så att man kan vara med i matchen om kundernas gunst.

- Vi vet att halva branschen har lönsamhetsproblem men också att många vill göra något åt sin situation. Därför erbjuder vi bland annat lönsamhetsutbildningar över hela landet, säger Bengt Hedlund, vd i branschorganisationen Svensk Servicehandel & Fast Food.

- Samtidigt arbetar vi intensivt för att politiker och myndigheter ska bli medvetna om hur regleringar av olika slag kan drabba den här typen av handel och vad det i så fall innebär i slutänden för konsumenterna.