Skip to main content

Nyhetsarkiv

Sänkt konditorimoms stimulerar till nyanställningar

Nu blir det fler roliga jobb till unga på bageri och konditori. Det visar en undersökning som branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer genomfört inför momssänkningen på konditoritjänster från och med första januari. Tre av fyra konditorier planerar att anställa personal efter momssänkningen och sju av tio företag bedömer att de kommer att anställa personer som är mellan 20 och 24 år gamla.

Bageri- och konditorinäringen är en stor och arbetskraftsintensiv bransch. Som den största branschen inom svensk livsmedelsproduktion sysselsätter man omkring 15 000 personer och det är vanligt att upp emot hälften av företagens intäkter går till löner. Sänkt moms på konditoritjänster från 25 till 12 procent den första januari 2012 beräknas leda till ytterligare anställningar.

I en undersökning som Sveriges bagare & konditorer gjort inför momssänkningen uppger tre av fyra konditorier att de planerar att anställa personal när konditormomsen sänks och 70 procent av de nyanställda väntas vara mellan 20 och 24 år. Sex av tio företag uppger att de även planerar nyinvesteringar och renoveringar vid sänkt moms.

- Vi gläder oss åt den sänkta momsen, det blir ett lyft för hela branschen när företagen kan öka i konkurrenskraft genom att modernisera lokaler och anställa mer personal, Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer.

Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer välkomnar sänkningen av moms på konditoritjänster. Man har under flera år sett ett växande intresse bland unga för utbildningar till bagare och konditorer. Antalet sökande till yrkeshögskolan för bagare och konditorier har gått från under en sökande till varje plats till nästan sex sökande per utbildningsplats. Med sänkt konditorimoms blir deras möjligheter till anställning större och de kommer ut på en arbetsmarknad med konkurrenskraftiga konditorier.

- Med en lönsamhetsmarginal i branschen på bara en procent har många av landets konditorier under många år varit tvungna att prioritera bort nyanställningar och investeringar för att överleva. Sänkt konditorimoms gör det möjligt för fler konditorier att leva kvar och utvecklas, säger Martin Lundell.

För att fira den halverade momsen har Sveriges bagare & konditorer tagit fram en Momsbakelse skapad för tillfället av Årets Konditor 2011 Josefine Baumann. Momsbakelsen har en mjuk chokladbotten med maräng som i mitten överraskar med ett mynt av hallonmousse och kommer att säljas hos ett flertal av medlemsföretagen.