Skip to main content

Nyhetsarkiv

Traditionell lek kombineras med den virtuella världen

 

Världens största leksaksmässa och den svenska leksaksbranschens inspirationsforum nummer ett, International Toy Fair i Nürnberg, har just avslutats.

- Appar och ekologiskt, sammanfattar Leksaksbranschens Lena Hedö de mest utmärkande trenderna.

Totalt var det 77 500 branschmänniskor från hela världen som besökte den 63:e leksaksmässan i Nürnberg och de 2 776 utställarna där förra veckan. Årets tema var "Toys4Teens" där man alltså fokuserade på åldersgruppen 13-17 år och på hur man ska kunna stimulera tonåringars lust att leka.

Hur överförbart det är till svenska förhållanden är kanske tveksamt, men det är ett intressant grepp. Däremot utkristalliserades två starka trender där den ena var förra årets tema: Ekologiskt!

- Här kunde man verkligen se att det se slagit ut i full blom i år, säger Lena Hedö som såg många ekologiska leksaker på mässan.

- Simba visade en världsnyhet i form av en 100 procent komposterbar bondgårdsserie, tillverkad av stärkelse från majs och med färg från växtriket.

Den absolut starkaste trenden är dock appar för smartphones och läsplattor. Man laddar ner och sen kan man till exempel köra med sin egen bil på skärmen där bilbanan visas.

- Det vi ser är att traditionella leksaker kombineras med den virtuella världen och att vi faktiskt får en ny dimension på detta med lek. Det känns spännande, avslutar Lena Hedö.