Skip to main content

Nyhetsarkiv

Finalisterna klara till SM Unga Bagare 2012

 

Nu är årets finalister till SM Unga Bagare utsedda. Landets tolv mest imponerande unga bagartalanger gör upp om titeln vid en fem timmar lång bakningstävling den 28 mars på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg.

SM Unga Bagare är en tävling för deltagare under 23 år och arrangeras för 22:a året i rad för att skapa intresse för bagaryrket bland yngre samt att visa upp det kreativa hantverket bakom bröd. Tävlingen är en bra merit och en språngbräda för unga bagare då många av bageribranschens talanger har inlett sina karriärer i just den här tävlingen. Till exempel är de tidigare tävlingsdeltagarna Mattias Wallmark, Håkan Johansson och Moa Brink just nu aktuella i Svenska Bagarlandslaget. De tävlar i finalen av Bagar-VM som avgörs den 7 mars 2012.

– SM Unga Bagare bidrar till att höja kompetensen inom bageribranschen. Under tävling sporras de unga bagarna att utveckla sina kreativa och tekniska talanger och får samtidigt visa upp sitt hantverk för allmänheten. Årets finalister är riktigt vassa så jag ser fram mot en spännande tävling, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som är huvudarrangör av SM Unga Bagare.

Varje tävlande bakar, efter egna recept, 4x15 franskbrödsbullar, 4x15 vetebrödsbullar, 4x15 wienerbröd, 3+6 matbröd samt ett dekorbröd eller en tårta. Klockan 12.00 ställs bakverken ut i shoppingcentrat Nordstan och en jury bedömer kreativitet, smak, färg och form på bakverken.

Ettan och tvåan i SM vinner en inspirationsresa till en europeisk storstad tillsammans med andra framgångsrika talanger inom bageribranschen. SM Unga Bagare är även en uttagstävling till Bagarlandslagets juniorlag. Ettan till fyran blir uttagna till landslaget som i höst ska tävla i de Europeiska Mästerskapen för unga bagare i Rouen i Frankrike.