Skip to main content

Nyhetsarkiv

Rosa prinsesstårtor i topp!

Prinsesstårtor har länge varit populära bakverk. Men frågan är om det inte slogs rekord den veckan när prinsessan Estelle föddes.

- Vi bedömer att försäljningen av rosa prinsesstårtor ökade md 50 procent, säger Martin Lundell, vd i branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Sveriges bagare & konditorer som är duktiga på att ordna tävlingar och events av olika slag, har också något som man kallar Prinsesstårtans vecka. Den firas varje år, sedan starten 2004, sista veckan i september. Då går 10 kronor av varje såld prinsesstårta och 2,50 kr av varje såld prinsessbakelser oavkortat till Kronprinsessan Victorias fond.

- Victoriafonden arbetar för funktionshindrade och kroniskt sjuka barn och ungdomar i Sverige. Pengarna kanaliseras via ideella föreningar inom handikapprörelsen. Det handlar främst om stöd till medhjälpare i samband med allehanda fritidsaktiviteter som idrott, resor, lägerverksamhet etc, säger Martin Lundell.

Prinsesstårtan började bakas för över 80 år sedan och ursprungsreceptet är från Prinsessornas kokbok, som utgavs av den legendariska hushållsläraren Jenny Åkerström. Prinsesstårtan har fått sitt namn efter prinsessorna som älskade tårtan: prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid, döttrar till prins Carl och prinsessan Ingeborg av Danmark. Varje år säljs cirka 500 000 prinsesstårtor i Sverige.

- Och blev det alltså ett extra uppsving för de rosa tårtorna, konstaterar Martin Lundell.