Skip to main content

Nyhetsarkiv

Surdegstrenden har gett svenskarna ett större utbud av bröd

 

I lördags, den 14 april, var det Surdegsdagen. Trenden med surdeg har bidragit till ett större brödsortiment och ökat intresse för bröd. Surdegsbröd är nyttigt och en del av en hälsosam kost och idag finns ett hundratals små surdegsbagerier i Sverige. Surdegsdagen firas andra lördagen i april varje år.

– Intresset för mat som både är god, nyttig och bra för miljön ligger bakom surdegstrenden. Surdegen utvecklar brödets arom och konsistens, håller brödet färskt längre samt ökar upptaget av vitaminer och mineraler. Surdeg ger även ett bröd med lägre GI. Många väljer att äta surdegsbröd för att det är gott och nyttig, säger Maria Ramsten, nutritionist och sakkunnig på Brödinstitutet.

I Sverige har bakning med surdeg lång tradition. De senaste 10 åren har surdegen kommit tillbaka och bakas allt mer i de svenska hemmen och hantverksbagerier samt även av de stora bagerierna.

– Bröd är ett av våra vanligaste och viktigaste livsmedel. Det är en del i en hälsosam och varierad kost och är idag bland de nyttigaste livsmedlen man kan äta. Bröd är både tradition och modernt, vilket surdegsbröd är ett bevis på. Surdeg räknas till en av de ursprungliga bakmetoderna och innebär att man kan baka utan jäst och tillsatser, säger Maria Ramsten.

Det krävs tid och kunskap för att driva en surdeg på det sätt som bagerierna gör, därför finns nu en påse att köpa för hemmabagaren, Den är klar att blanda ner i degen vid bakningen och mängden är anpassad efter ett lämpligt grundrecept. Receptet kan varieras efter eget önskemål och med alternativa mjölsorter.

Läs mer om surdeg: www.brodinstitutet.se/allt-om-brod/ingredienser-i-brod/surdeg