Skip to main content

Nyhetsarkiv

Prinsessan Estelle firas med rosa prinsesstårta och läcker tårtbok

 

Prinsesstrta

När Prinsessan Estelle döps den 22 maj vill alla Sveriges bagerier och konditorier låta svenska folket att vara med och fira med rosa prinsesstårtor. Tillfället används också för att hjälpa barn och ungdomar genom att samla in pengar till Victoriafonden. Bakom insamlingen står hela branschen under ledning av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

I samband med överlämnandet av de insamlade pengarna, från de rosa prinsesstårtorna till Victoriafonden, ges också en gåva med konditorernas bästa tårtrecept för att förmedla våra svenska tårttraditioner vidare till nästa generation inom kungafamiljen.

Sveriges bagare & konditorer kommer under maj månad att sälja rosa prinsesstårtor smyckade med en guldkrona till förmån för Victoriafonden. För varje såld tårta med guldkrona skänks tio kronor, och för varje såld prinsess-bakelse skänks 2,50 kronor, till arbetet för funktions-hindrade och kroniskt sjuka barn i Sverige genom Victoriafonden.

– Glädjen över den nya prinsessan har verkligen smittat av sig på svenskarna och konditorierna runt om i landet laddar nu som bäst inför dopet med rosa prinsesstårtor. När Prinsessan Estelle föddes blev det rusning efter rosa prinsesstårtor och rosa prinsessbakelser. Genom tårtorna vill vi vara med och fira prinsessan och samtidigt kunna hjälpa behövande barn och ungdomar via Victoriafonden, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Prinsessan på Haga får möjlighet att föra familjens tårttraditioner vidare
Sveriges bagare & konditorier har även tagit initiativet till att samla in Sveriges alla konditorers bästa tårtrecept till en enda stor tårtbok som kommer att överlämnas i gåva till Prinsessan Estelle i samband med överlämnandet av de insamlade pengarna till Victoriafonden.

Tårtorna med guldkrona kommer att finnas till försäljning på de flesta konditorier i Sverige från början av maj.

Ursprungsreceptet till prinsesstårtan härstammar från Prinsessornas kokbok som utgavs på 1930-talet av hushållslärare Jenny Åkerström. Hon undervisade bland andra prinsessorna Märtha, Margaretha, och Astrid (döttrar till prins Carl och Prinsessan Ingeborg). I boken heter tårtan "Grön tårta" men den fick sedan namnet "prinsesstårta" eftersom prinsessorna sägs ha varit speciellt förtjusta i den.

Prinsesstårtan var inte bara Haga-prinsessornas favorittårta utan är även många barns favorit. Stockholms bagerier samarbetar med Stockholms Stad och låter alla 4-6-åringar njuta av prinsesstårta i Kungsträdgården under dopdagen den 22 maj.

Bakom firandet och insamlingen till Victoriafonden står Sveriges bagare & konditorer i samarbete med Arla, Aromatic/Bakels, Kobia, KåKå, Nord Mills, Nordic Sugar och Norlanders/Elljis.