Skip to main content

Nyhetsarkiv

Fällande domar för bluffakturor

 

Ett år och ett halvt års fängelse och ett femårigt näringsförbud blev domen för en av männen i det uppmärksammade målet om bluffakturor.

I går meddelade Helsingborgs tingsrätt dom i målet mot de tre män som stått åtalade för att skickat mängder med bluffakturor till många av landets företagare. Dessvärre blev det bara fällande dom i ett fall. En 25 årig man dömdes till ett och ett halvt års fängelse och ett femårigt näringsförbud. Mannen ska också betala skadestånd till ca 20 företagare. Företagslansering Sverige AB har dragit på sig ca 450 polisanmälningar för att bland annat ha skickat bluffakturor och hotat med inkasso. Detta företag är endast ett av många andra liknande företag på Svensk Handels varningslista.

Det är glädjande att domstolen ser allvarligt på bedrägerierna. Samtidigt är straffet på tok för lågt i relation till det lidande och det arbete som den här hanteringen utsatt de drabbade företagarna för. Polis och domstolar måste fortsätta att utreda och lagföra brottslingar som systematiskt utnyttjar småföretagare på detta sätt. Det är också viktigt att straffen skärps för denna typ av brott som omsätter så mycket pengar och skrämmer så många småföretagare.

Lars Eklund
Säkerhetschef Butikerna