Skip to main content

Nyhetsarkiv

Smuggelcigaretterna flödar i Sveriges kommuner

 

Nyligen presenterade Handels Utredningsinstitut, HUI, sin årliga rapport om andelen obeskattade cigaretter i Sverige. Undersökningen visar att 14,5 % av de cigaretter som konsumeras i Sverige inte är beskattade för i landet, vilket är en ökning med 25 % sedan mätningen i fjol.

- De olagliga cigaretterna är ett jättestort problem för våra medlemmar som förlorar kunder. Ingen butik ska behöva lägga ner för att de följt de lagar och regler som finns i Sverige. Tvärtom bör de som inte följer lagar och regler vara de som drabbas, säger vd Bengt Hedlund.

Rapporten redovisar också var problemen är som störst. Nedan redovisas de 10 kommuner där andelen obeskattade cigaretter är högst:

1. Gävle: 37,9 %

2. Malmö: 29,9 %

3. Helsingborg: 26,1 %

4. Varberg: 23,6 %

5. Uddevalla: 22,6 %

6. Uppsala: 21,1 %

7. Karlskrona: 18,9 %

8. Borås: 16,6 %

9. Örebro: 15,8 %

10. Göteborg: 15,5 %

- De kommuner som har störst problem måste se över sin tillsyn eftersom det är tydligt att den inte fungerar. Det blir ohållbart för våra butiker att konkurrera med svarta marknaden, säger Bengt Hedlund.

Svensk Servicehandel & Fast Food har drivit frågan om illegala cigaretter under en längre tid och har skickat en rad förslag till Finansdepartement om hur lagstiftningen kan förändras för att kunna stoppa inflödet av illegala cigaretter. Man föreslår bland annat införandet av skattemärkning samt fasta priser på tobak.

- Dagens lagstiftning är otillräcklig och många av de obeskattade cigaretterna går det knappt att göra tillsyn på. Det är viktigt att förändra detta för att kunna stoppa inflödet av illegala cigaretter. Regeringen bör också vara försiktig med ytterligare aggressiva skattehöjningar på tobak som leder till en ökad efterfrågan på billiga smuggelcigaretter, avslutar Bengt Hedlund

Rapporten finns i sin helhet på HUIs hemsida: http://www.hui.se/nyheter/tobaksrapport-2012