Skip to main content

Nyhetsarkiv

Finalisterna i Årets Konditor 2012 utsedda

 

Nu är finalisterna i Årets Konditor utsedda. Det är fyra kvinnor och en man som kvalificerat sig till finalen av det svenska mästerskapet för professionella konditorer, Årets Konditor. Årets tema är "Höst" och finalisterna ska inom loppet av sex timmar skapa en trevåningstårta, tre olika praliner samt valfritt bakverk av en hemlig råvara.

Årets Konditor arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och finalen äger rum på Nordiska museet i Stockholm den 12 oktober i samband med Chokladfestivalen.

Årets Konditor är tävlingen där Sveriges fem bästa konditorer gör upp om titeln svensk mästare i konditori. Tävlingen ger en inblick i skrået och konditorhantverket med en uppvisning i smak, kreativitet och yrkesskicklighet. Tävlingens höga status har ökat intresset för att tävla bland konditorerna. 2012 är temat för tävlingen "Höst".

– Temat höst öppnar verkligen upp för fantasin och ger konditorerna ett stort utrymme att visa upp både sin kreativitet och den hantverksskicklighet som de använder sig av dagligen i sitt yrke. Vi vill med årets tema se bakverk som är innovativa både till smak och utseende och som tar det traditionella hantverket vidare, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer.

Tävlingen genomförs framför publik och på sex timmar ska finalisterna skapa en trevåningstårta, tre olika praliner i 25 exemplar samt ett valfritt bakverk utifrån en hemlig råvara vilken avslöjas för finalisterna dagen innan finalen. Samtliga bakverk ska tillverkas på plats på Nordiska museet och en stor publik kommer att följa konditorerna tävlingen igenom. Skapelserna bedöms av en metodjury och en smakjury. Vinnaren tilldelas den ärofulla titeln Svensk Mästare i konditori och ett stipendium på 40 000 kronor.

– Det är roligt att se hur tävlingen Årets Konditor haft stor betydelse för utvecklingen av konditorbranschen i Sverige. Årets finalister är såväl tekniskt skickliga som estetiskt begåvade och kan verkligen konsten att skapa stor njutning för både öga och gom med sina bakverk. Det ska därför bli oerhört spännande att se hur de tolkar temat i årets tävling, säger Martin Lundell.

De fem finalisterna i Årets Konditor 2012 är:
Märta Grundberg, 25 år, från Örnsköldsvik. Märta är konditor på PM Bröd & Sovel i Växjö.
Sylvain Marron, 33 år från Lyon, Frankrike. Sylvain är chefskonditor på Sylvain Marron AB i Göteborg.
Cecilia Andersson, 28 år, från Malmköping. Cecilia är chefskonditor på Tössebageriet i Stockholm.
Jessica Ragnarsson, 36 år från Bjurholm. Jessica är chefskonditor på Nya Konditoriet i Umeå.
Lina Tollemark, 20 år, från Kalmar. Lina är konditor/chocolatier på RC Chocolat i Sigtuna.