Skip to main content

Nyhetsarkiv

Bastuspecialister firade "nationaldag"

 

Den 8 juni satte sig delar av Bastuspecialistens manskap på ett plan med destination Luleå för vidare transport till Haparanda och Kukkolaforsen. Skälet till denna resa var att delta i firandet av Nationalbastudagen tillsammans med övriga medlemmar i Svenska Bastuakademien. En av deltagarna var Nils-Olof Westberg, innehavare av en Eldabutik och ordförande i Butikerna.

På vägen till Kukkola gjordes ett studiebesök hos hotell- och spaanläggningen Cape East som Nils-Olof Westberg var mycket imponerad av.

– Det var en fantastisk anläggning med bland annat världens största bastu. Bastun rymde 150 personer och var utrustad med en inbyggd snökanon!

På kvällen for sällskapet vidare till Kukkolaforsen och laddade med en god natts sömn inför den stundande Nationalbastudagen. Dagen inleddes med ett besök hos riksdagsmannen Sven-Erik Bucht för att provbasta hans två timrade bastustugor. Det var en traditionell vedbastu samt en rökbastu, och det bjöds på bastukorv, hemgjord rabarberdricka och även hembryggd lättöl.

– En väldigt trevlig upplevelse med härliga bastur i mysig, gammaldags stil, berättar Nils-Olof. Vi fick även möjlighet att ta ett dopp i Torne Älv. 11 grader är kallt men uppfriskande!

Väl tillbaka vid Kukkolaforsen var det dags för föreläsningar på årets tema "Kreativa bastur". Många olika förslag visades och engagemanget från deltagare och föreläsare var stort.

Hans Hägglund, överläkare och docent, berättade om bastun och dess positiva hälsoeffekter. Bland annat berättade han om att man i princip aldrig kan vara för sjuk för att bada bastu. Tvärtom verkar badandet positivt, då man slappnar av samt får ökade mängder endorfiner vilket gör att man känner sig bättre. Jag gillade även att han slog hål på myten om att det skulle vara dåligt att basta om man lider av högt blodtryck. Det är nämligen som så att när huden värms upp och vi börjar svettas så vidgas de ytliga blodkärlen vilket gör att blodtrycket sjunker.

Efter ett par timmars intressanta föredrag var det så dags för själva bastufirandet och deltagarna begav sig mot bastuområdet. Kukkolaforsens bastuområde bjuder på inte mindre än sex olika bastur, bland annat rökbastu och en svetthydda.

Senare på kvällen slogs rekord i antal bastubadare i stora bastustugan. Hela 65 personer klämde in sig i stugan och badmästare Karl Binder lät alla närvarande prova på Bastu Extrem - en ny typ av bastubadande som är på stark frammarsch. Kvällen fortsatte sedan i midnattssolens sken till långt in på småtimmarna med trivsamt historieberättande i storbastun. En kväll och helg att minnas för alla inblandade.