Skip to main content

Nyhetsarkiv

De tävlar för Sverige i EM Unga Bagare

 

För Susanna Söderman och Linn Danielsson som i år bakade sig till en första respektive andra plats i SM Unga Bagare väntar nu en spännande tid. Den 8 november avgörs nämligen EM Unga Bagare i franska Rouen, där Susanna och Linn nyligen tagits ut som de svenska representanterna från det Svenska Bagarlandslagets juniorlag.

Sedan maj i år har Susanna Söderman och Linn Danielsson, tillsammans med de övriga deltagarna i juniorlaget (Didrik Persson och Patrik Sundin), legat i hårdträning för att möta ett tufft motstånd i de europeiska bagarlandslagen, inte minst från värdlandet Frankrike. Om knappt två månader måste allt vara på plats, allt från deras sätt att arbeta till smak och utseende på bakverken.

– Det ska bli otroligt spännande och jätteroligt att åka till Frankrike och tävla för Sverige. Vi har hittills tränat väldigt hårt och av den lilla tid som är kvar kommer vi att lägga extra mycket arbete på att bland annat finjustera våra tekniker. Det är många moment som ska utföras under kort tid och det är då viktigt att detaljerna sitter, planeringen är a och o. Vi är laddade och satsar självklart på vinst, säger Susanna Söderman, tävlande i EM Unga Bagare och vinnare i SM Unga Bagare 2012.

För många av bageribranschens talanger är SM Unga Bagare, och ett deltagande i EM Unga Bagare, en språngbräda till en fantastisk karriär. Flera som deltagit tidigare år är i dag framgångsrika entreprenörer med eget bageri. EM är en viktig tävling då den dels premierar och stöttar unga talanger till utveckling samt att den visar upp vilken kunskap och arbete som krävs i bagaryrket.

- Årets tävlande har verkligen imponerat på mig. Jag ser fram emot EM Unga Bagare och Sverige har stora chanser att gå långt. Våra svenska bagare håller internationell klass och det såg vi prov på tidigare i år då Svenska Bagarlandslaget kom fyra i Bagar-VM. Det är alltid lika roligt och fascinerande att se nästa generations svenska elitbagare precis i början av sin karriär, säger Martin Lundell, VD för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar SM Unga Bagare och driver Svenska Bagarlandslaget.

I EM Unga Bagare utförs samma fem moment som i SM Unga Bagare: matbröd, vetebröd, franskbröd, wienerbröd och skådebröd. Allt ska bakas inom fem timmar och sedan dukas upp inför juryns bedömning. Juryn bedömer de tävlande individuellt och per landslag, där två bagare ingår i varje lag. Juryn utgår bland annat utifrån de tävlandes sätt att arbeta, hålla ordning och planera. Men de bedömningsgrunder som väger tyngst är jämnhet, smak, färg och vikt på bakverken. Vinsten i EM Unga Bagare är ära och pokaler.