Skip to main content

Nyhetsarkiv

Nomineringarna klara för Årets Spel och Årets Leksak

 

rets spel

I leksaksbranschen finns två stora utmärkelser, Årets Spel (Guldtärningen) och Årets Leksak. De båda juryerna har nu offentliggjort vilka som nominerats och går vidare till den slutliga tävlingen.

 

Det är branschorganisationen Leksaksbranschen som samordnar de båda utmärkelserna och informationschefen Lena Hedö berättar att vinnarna tillkännages i oktober.

Drygt 40 sällskapsspel var anmälda. I år har det varit en delvis både yngre och nytillsatt jury som haft det utmanande jobbet att spela sig igenom samtliga spel. Det har varit David Lega, Kristina Helldén (ny för i år), Mona Nilsson (ny förra året), Lasse Råde (med sedan starten) och Karin Everitt med sina båda medspelare Alma, 5 och Alvin, 8. De sistnämnda var garanterat med för första men inte sista gången.

Att juryn haft ett rejält huvudbry är självklart, men efter några timmars gemensamt spelande kom den i alla fall fram till nomineringarna. Förutom de traditionella kategorierna - barnspel, familjespel och vuxenspel - lanserar man i år en fjärde kategori - Årets Spelnyhet - för att premiera två minst sagt originella, välgjorda och nydanande sällskapsspel.

Barnspel:
Mato Mato
Kattens pyjamas
Halli Klack

Familejspel:
Bildit
Wordwinder
LasseMajas Detektivbyrå – Brått i Valleby

Vuxenspel:
Timeline
Settlers från Catan Europa
Ego

Årets Spelnyhet:
Compact curling
Blitz

De leksaker som nominerats till Årets Leksak 2012 är Brio Builder, Dizzy Dancers, Monster High. I år har man dessutom lagt till två nya klasser: Årets innovativa Leksak och Årets miljösatsning inom Lek.

Årets Leksak har utsetts sedan 1961 och juryn består av kunniga personer från detaljistledet i branschen: Martin Svensson, Lekhuset Norrköping, Christina Dahlström Lekia I Sickla, Alexandra Synnermark Lekmer, Annika Jagelid Barnens Hus och Torsten Liljeberg Liten blir Stor i Örebro.