Skip to main content

Nyhetsarkiv

Butikerna kräver att myndigheterna agerar

 

Rent praktiskt kan Panaxias konkurs och därtill hörande oegentligheter innebära akuta problem för många handlare. Framför allt de mindre lever ofta ur hand i mun och har inte likviditet att fortsätta sin verksamhet. Butikernas vd Bengt Hedlund kräver ett myndighetsingripande.

- Det har hitintills bara funnits tre stora företag som jobbar med värdetransporter för totalt 100 miljarder kronor. Varför har man inte haft någon kontroll på dessa? Som vi ser det så måste staten eller ägarna täcka upp för de som drabbas. Annars kan det få konsekvenser som blir ännu mer kostsamma.

Svensk Bensinhandels vd, Robert Dimmlich, säger till Aftonbladet att omkring 250 svenska bensinstationer har bestulits på sina dagskassor av Panaxia och det kan innebära slutet för små stationer på landsbygden.

En Icabutik i Gävle har polisanmält Panaxia för grov förskingring. Den 5 september hämtade Panaxia cirka en miljon kronor som inte har förts in på butikens konto.

Bakgrund:
Panaxia försattes i konkurs sedan det upptäcktes att dess grundare och tidigare vd plundrat bolaget på stora belopp. Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer säger till tidningen Dagens Handel att affären förmodligen har sin grund i förskingringsskandalen.
 Monica Hallin, som tillträdde som vd för Panaxia i maj i år, säger till TT att det finns misstanke om att de försvunna pengarna har koppling till förskingringen.
 Hon har nu avgått som vd och står till konkursförvaltarens förfogande.
Källa: Dagens Handel