Skip to main content

Nyhetsarkiv

Årets Spel – tävlingen om Guldtärningen är avgjord

 

Mato Mato, Bild'it, Timeline, och Compact curling. Alla är de sällskapsspel som kan titulera sig vinnare. Juryn har spelat sig igenom 40-talet olika spel och på grund av att flera var svåra att få in i de vanliga kategorierna, har man i år lagt till kategorin Årets Spelnyhet.

Vinnarna:

Barnspel - Mato MatoFör 2 - 4 spelare
Från 4 år
Spelkonstruktör Carmen Kleinert
Distributör: Magtoys AB

Genom en ovanlig spelkonstruktion handlar det om att spelarna för var sin mask från den ena komposten till den andra. På vägen får man gissa vilken mask, de kryper i underjorden, som kommer först till de olika etapperna på vägen. Den som gissar rätt får mata sin mask och får en extra skjuts framåt. Originellt, välbyggt och med utrymme för överraskningar under vägens gång - både för yngre och äldre spelare.

Hedersomnämnande i klassen går till Halli Klack, ett humoristiskt och snabbt spel med magnetiska brickor där det gäller att känna igen färger och former och "Kattens pyjamas" där det också handlar om färger och former, men uppgiften är att få sin katt klar för sängen. Sympatiskt, enkelt och alldeles utmärkt att spela före läggdags.

Familjespel -Bild'itAntal spelare 1 – 4
Från 8 år
Spelkonstruktör Per Gauding
Distributör Peliko/Martinex AB

En slags blandning mellan gamla Meccano och legobyggande, men mycket mer utmanande. Spelarna använder var sin kran på ett snöre, som antingen hålls i handen eller knyts fast vid pannan. Sedan gäller det att få ihop mer eller mindre fantasifulla konstruktioner av olikformade föremål. En rejäl utmaning som också går att spela i lag, eller att ge de yngre barnen fördelar.

Hedersomnämnande i klassen går till ordspelet Wordwinder där man ska hitta ord på en hela tiden föränderlig spelplan och LasseMajas Detektivbyrå – Brått i Valleby, med de välkända figurerna - ett roligt strategispel där man måste vara både listig och ha tur för att vinna.

Vuxenspel - Timeline
För 2 - 8 spelare
Från 8 år
Distributör Vincit AB

Spel som går ut på att gissa rätt årtal har vi sett förut. Men här gäller det att lista ut om olika händelser och uppfinningar skett före eller efter de andra. I takt med att korten med årtal läggs ut på bordet blir det en allt större utmaning. Kul och allmänbildande för vuxna och klipska ungdomar.

Hedersomnämnande i klassen går till Settlers från Catan Europa en kreativ utveckling av populära Settlers och frågespelet Ego där man lär känna både sig själv och sina vänner lite bättre.

Årets spelnyhet - Compact curling

Distributör: Mindtwister AB

Trots det lilla formatet känns det på riktigt och blir oerhört marigt att få i väg stenarna över den lilla banan, även om det nu inte går att sopa banan. Ett utmärkt sätt att lära sig hur curling går till och spännande att spela mot varandra - ung som gammal. Godkänt av Svenska Curlingförbundet.

Hedersomnämnande går till blixtsnabba Blitz, ett igenkänningsspel där barnen har stora möjligheter att vinna över sina föräldrar.

Juryn har i år bestått av Karin Everitt, Kristina Helldén, David Lega, Mona Nilsson och Lasse Råde.